Томислав Дончев: Правителството не се е отказало от жп линия и скоростен път до Видин

Томислав Дончев: Правителството не се е отказало от жп линия и скоростен път до Видин

Обходният път на Монтана е част от главния Е79, и беше изграден с пари от оперативна програма “Транспорт” | снимка: АПИ

Правителството не се е отказало от строителството на скоростен път Ботевград – Видин, нито от модернизация на жп линията до дунавския град. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в интервю за Severozapazenabg.com. Дончев коментира, че не е коректно да се говори за отказване от проектите, защото това предполага наличие на готово финансиране, което страната да не иска да вземе. Причините засега да се отлага модернизация на жп линията е много високата цена, която надхвърля в пъти бюджета, който България има по програма „Свързана Европа“.

Парите от нея са малко над 400 млн. евро, а ремонтните дейности по железопътното трасе се оценяват на поне 2.5 млрд. евро. Дончев уточни, че няма как всичко да се случи наведнъж. Механизмът „Свързана Европа“ беше от тези, за които ЕС отпусна по-малко от очакваните пари в новия програмен период. Засега България трябва да завърши вече започнати проекти като магистрала „Струма“, за да не изгуби парите за тях, затова и пари от оперативна програма „Транспорт“ се насочват приоритетно натам, уточни Дончев.

При сценария с връщането на пари това ще засегне възможността да се финансират други проекти с пари от националния бюджет. Вицепремиерът увери, че заедно със завършването на южната магистрала се търсят и възможности за цялостно изграждане на жп връзката на Северозападна България. Той напомни, че това е европейски Коридор 4 и пътят до него, заедно с жп линията, трябва да бъдат завършени, но за съжаление това не може да се случи толкова бързо.
По повод коментарите за малко трафик, който прави нерентабилно строителството, Дончев коментира, че не иска да се вглежда в тях. Той припомни, че за „Дунав мост“ при Видин прогнозите за трафик са надминати още в първите месеци.

„Трябва да се мисли стратегически“, каза вицепремиерът. По думите му точно това може да привлече още трафик и при наличие на финансов ресурс ще се работи за изграждане на участъци от двата пътя към Видин. Засега на първо място е довършването на магистрала „Хемус“, стана ясно от думите на Дончев. В петък регионалният министър Лиляна Павлова съобщи в парламента, че скъпият участък от 60 км след Ябланица ще се раздели на 4 лота, вместо на два, и с нов проект пътят няма да е толкова скъп. Павлова обеща до няколко месеца да има търг за първите 10 км след Ябланица. Завършването на „Хемус“ е важно и за Северозапада, тъй като ще улесни трафика от Централна и Североизточна България, включително от Букурещ, през Русе към Враца и Монтана.

Цялото интервю с вицепремиера Томислав Дончев очаквайте тази седмица на Severozapazenabg.com.