Тодоровден в село Салаш

Автор: Любомир Веселинов

На 23 март Православната църква чества Свети Великомъченик Теодор Тирон. От много години Салаш е единственото село в община Белоградчик, където на Тодоровден се провеждат конни състезания.

Негово Високоблагоговейство протоирей Рафаил отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие. Със слово към множеството хора се обърна и кметът на общината Борис Николов, който честити на всички именници. Бяха отправени поздрави и най-добри пожелание по повод настъпването на пролетта, след което дванадесетте участници в състезанието заеха стартова позиция.

За трета поредна година в надпреварата с впрегнати коне победи Огнян Алексиев с кон Орлик, второто място също за трети път зае Антон Милчев с кон Вихър, а на трето място се нареди Еленко Димитров с коня Енчо.

Сред ездачите на първо място е Иван Петров със своя кон Звезда. Кметът Николов награди победителя с преходна купа, а всички участници получиха грамота за участие и по една кофа зоб, предпочитано меню за конете.

За доброто настроение на зрителите се грижеше духовия оркестър при читалището в Белоградчик, а атракцията на празника бе изявата на мажоретките с художествен ръководител Соня Димитрова.

За поредна година състезанието на Тодоровден доказа, че традицията е жива и дълбоко вкоренена в бита на жителите от село Салаш.

no images were found