На Тодоровден в с. Салаш

На 8 март Светата Православна църква чества паметта на св.  вмчк Теодор Тирон, а Салаш е единственото село в община Белоградчик, където на Тодоровден се провеждат конни състезания. Гости на празника бяха кметът на общината Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов. За хубавата традиция говори секретарят на местното читалище Даниела Иванова. Празничен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високоблагоговейнство иконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. Кметът Борис Николов поздрави именниците и всички дами по случай Международния ден на жената.

На стартова позиция в надпреварата с впрегнати коне в каруца застанаха дванадесет участници. Първото място зае най-младият участник в състезанието – Пламен Алексиев с кон “Лора”. На второ и трето място се класираха Илия Николов с кон “Орлин” и Еленко Димитров с кон “Енчо”. Кметът Николов награди победителя с преходна купа, а всички участници получиха грамота за участие, пособия за конете и по една кофа зоб – предпочитана храна на животните.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорна група “Родни звуци” към местното читалище и певческата група при клуба на пенсионера “Мадона” в Белоградчик. Празникът продължи с кръшни български хора.

И този път празникът за Тодоровден доказа, че е навлязъл дълбоко в бита на хората от Салаш и, че традицията е жива.

                                                                                                  Пресслужба община Белоградчик