Състезание по планинско бягане се организира във Врачанския Балкан

Състезание по планинско бягане се организира във Врачанския Балкан

Врачански Балкан и проход “Вратцата” | снимка: ПП “Врачански Балкан”

Състезание по планинско бягане ще се проведе в неделя в Природен парк „Врачански Балкан“, съобщиха от дирекцията на парка, която е сред финансовите спонсори на събитието. Темата на бягането е „У царството на трибалете“, по името на тракийското племе Трибали, живели в Северозападна България преди векове. Стартът на състезанието е от 9.30 ч. в центъра на с. Згориград. Записването става на http://www.montbg.com/index.php?p=events. Таксата за участие е 20 лв., които се плащат на място. Регистрацията и раздаването на стартовите номера ще става от 8 до 9 сутринта преди старта.
Участниците ще бъдат разделени на три категории – мъже, жени и юноши. Трасето минава по пресечен терен в планината, като то е разделено на 13 и на 30 км., в зависимост от това кой колко иска да бяга.

Организатори са MONTBG, занимаващи се с планински туризъм и компанията за велосипеди и велопреходи ALEXANDERBIKESPRO. За всички участници ще има вкусни местни специалитети – домашен хляб, баница, мед, плодове, боза, сирене, сок от пресни ягоди, обещават организаторите. Състезанието е подкрепено финансово от дирекцията на парк „Врачански Балкан“, рекламна къща „АРТ ИНЖИНЕРИНГ” – Враца, хан „МАДОНА” – Белоградчик и „ГУШАНСКА БОЗА”.

Още информация може да получите на montbg@abv.bg , тел: +359 898 48 17 55 Иван, +359 878 259 772 – Александър.

Vr. Balkan

Ето какво разкриха организаторите два дни преди старта:
„За участниците у капоня сме предвидили: домашно месен ЛЕБ от пълнозърнесто брашно, домашна БАНИЦА, истинска БОЗЪ, благ сок от пресни ягоди, и домашно козе СИРЕНЬЕ.

Кой може да участва? От любители до професионалисти.

Категории: Мъже (18+), Жени (18+), Юноши (18-)

Маркировка: червено-бели ленти и ярък червен спрей
Подкрепителни пунктове: ще има вода, плодове, мед и плодове. Единият за къса и дълга дистанция на премката Ушите, с.Очин дол (базата на ПП „Врачанския Балкан”).

ТРАСЕТА
Предимно стръмни и технични пътеки, гористи в ниската част и с открити гледки към Искърското дефиле по билото. На места са с лек обратен наклон по склона. Пътеката преминава и през сипеи с малки подвижни камъни. Еко пътека „Боров камък” с мостчета и стълбички. Земни пътища с предимно твърда настилка.

Трасе 30км, близо 2000 м сумарна положителна денивелация.

ОПИСАНИЕ
Тръгва се малко над центъра на с.Згориград. Минава се по екопътеката „Боров Камък” по живописен каньон с водопади. В горната й част се продължава по долината на рекичката, минава се през старата мина и се достига до премката Ушите – контролен и подкрепителен пост. Продължава се по билната панорамна част на планината, изкачва се връх Кръстанова могила, минава се по Кобилини стени, излиза се на голяма кръгла поляна. Следва прекрасно спускане към с. Очин дол през всякакви терени. Минава се през селото и в края му се намира контролен и подкрепителен пункт – Туристическа база-лагер на ПП „Врачански Балкан”. Оттам по земен път леко надолу до махала „Рекъта“. Следва съдържателно изкачване обратно до премката „Ушите”. Продължава се към горната част на мината. Следва кратко спускане по земен път с коловози. По стръмна пътека се стига до финала.

Трасе 13км, 1000 м сумарна положителна денивелация

ОПИСАНИЕ
Тръгва се малко над центъра на с. Згориград. Минава се по екопътеката „Боров Камък” по живописен каньон с водопади. В горната й част се продължава по долината на рекичката, минава се през старата мина и се достига до премката Ушите – контролен и подкрепителен пост. Изкачва се връх Бук. Спускане до земен път с коловози. По стръмна пътека се стига до финала.