Съдебен спор блокира обновяването на Гребната база във Видин

Съдебен спор блокира обновяването на Гребната база във Видин

Снимка: https://www.behance.net/

Блокирана от съдебни спорове – това е пречката пред ремонта на Гребната база във Видин, според обясненията на общината. Преди няколко седмици фотографът Ивайло Петров представи фотогалерията си “Портрети на срама” – тя показва едни от изявените български спортисти, родени и тренирали във Видин, в обстановката на Гребната база. Такава, каквато изглежда днес. Почти изоставена, без ремонт, затрупана от стари мебели, в ужасни условия – така тренират днешните млади надежди на България.

Пред Severozapazenabg Ивайло Петров разказа, че целта на проекта му е била некомерсиална, с желание социално ангажираният проект да бъде видян от повече хора. Популярността на снимките идва малко изненадващо, или както самият той каза “този проект ексалира значително”. Можете да разгледате цялата фотогалерия в сайта му – http://www.ivaylopetrov.eu/.

Тъжното е, че някои от спортистите, които са “модели” в портретите, сега тренират в чужбина, а други, макар да са поставили рекорди и да са накарали България да се гордее с тях – буквално, а не като клише, все повече губят надежда, че ще могат да спортуват във Видин. И от тази Гребна база, заедно с редица подобни порутени спортни обекти, се очаква да излязат бъдещи спортисти. В същото време нови спортни зали се използват основно за концерти и комерсиални спектакли.

От Министерство на спорта заявиха, че нищо не могат да направят за залата, защото няма подаден проект за обновяването й. От общината във Видин отговориха, че докате тече съдебния спор, нямат никаква възможност за действия. Спорът е за разделителен протокол за сградата и до дни се чака решение на първа инстанция, обясниха от общината пред Severozapazena.

Успяхме да намерим коя е компанията, съсобственик на обекта – това е “Джи Ел Джи – Трейдинг”, която е купила частта си от Гребната база през септември 2008 г. от вече затвореното дружество “Воинтех”, после обявено в несъстоятелност. Според справка от Имотния регистър материалният интерес, т.е. цената по сделката, е едва 139 307.25 лв. Срещу тази скромна сума “Джи Ел Джи-Трейдинг” получава права върху значителна част от голям имот, близо до центъра на Видин, на брега на реката. Дружеството “Воинтех”, собственост на Министерство на отбраната, е ликвидирано още на следващата година – 2009 г. За купувача остават правата върху имота. От Severozapazena не успяхме да се свържем с представител на “Ди Ел Джи-Трейдинг”. Единственият телефон за контакт във фирмените регистър е на друга компания, откъдето ни обясниха, че отдавна нямат нищо общо със собственика на “Джи Ел Джи” Евгени Терзийски и не могат да ни кажат как да го намерим.

Според съдебните протоколи “Джи Ел Джи-Трейдинг” твърди, че има право на собственост върху обекти от общо 862 кв. м, които са част от “Морски клуб-Гребна база” във Видин. За доказателство са представени данни, че имотите са били на “Воинтех. На тази база “Джи Ел Джи-Трейдинг” води спор с общината във Видин за разделителен протокол за имота.
Справка в Имотния регистър показва, че “Джи Ел Джи-Трейдинг” няма никакви други имоти на територията на България.

Коя е “Джи Ел Джи-Трейдинг”

Компанията е съсобственик на имота, в който се помещава Гребната база-Видин, показват справки от Районния съд в областния град. Тя е еднолична собственост на 39-годишният Евгени Димитров Терзийски, а регистрацията й е в София, кв. “Бели брези”, сочат данни от Търговския регистър. Основната й дейност по регистрация е ресторантьорство, а капиталът е 5000 лв. Според фирмената история тя е създадена през 2005 г. и е била собственост само на Терзийски.

За миналата година “Джи Ел Джи-Трейдинг” има 115 хил. лв. загуба, показва отчетът й. Това е почти наполовина приходите, които компанията е получила – те са общо 268 хил. лв., основно от продажби на стоки и продукция. За сравнение – през 2013 г. “Джи Ел Джи-Трейдинг” е имала 11 хил. лв. печалба и 347 хил. лв. приходи. Причината за загубата е увеличение на разходите – например тези за суровини и материали, както и за заплати на персонала. Само за тях са отишли 121 хил. лв., със 17 хил. лв. повече спрямо 2014 г. В отчета няма данни колко души работят в компанията, но според последната налична информация от регистър Дакси към края на март тази година договори имат 12 служители.

Терзийски и съсобственика на базата“Джи Ел Джи-Трейдинг” имат връзки с още няколко фирми. На адреса на дружеството в кв. “Бели брези”, ул. “Нишава” има регистрирани още няколко компании. Едната е “Си Ейч Би къмпани”, която е собственост на “Джи Ел Джи-Трейдинг”. Другата е “МСА-консулт”, занимаваща се със счетоводни услуги. Фирмата е собственост на Миглена Трезийска-Ахмадзай и “Ем Консултория”. Терзийска-Ахмадзай е тази, която подава документите на “Джи Ел Джи-Трейдинг” в Търговския регистър.