Продължава изграждането на Боровишкия манастир „Света Троица“

Продължава изграждането на Боровишки манастир „Света Троица“, каза за сайта СеверозапазенаБГ Негово Високопреподобие протосингелът на Видинската епархия архимандрит Антим – настоящ игумен на манастира. В светата обител е изградена една сграда, в която  живеят монах, послушник и други населници, които помагат за строежа и ремонтите.

Визуализация на строителния план.

Визуализация на строителния план.

Проектирано е изграждане на изцяло ново крило, като проектните книжа за строителство вече са внесени в Техническата служба на община Белоградчик за издаване на разрешително за строеж. „Мястото е отдалечено и не е урегулирано по Закона за устройство на територията, което малко забави във времето процедурата по подаването на документация за разрешително за строеж, но изграждането на манастира продължава и през последните три години има голям напредък“, каза архимандрит Антим.

Изграждането на манастира започва през 2010 г., когато от Светия Синод на Българската православна църква е утвърдено решението на Видинския епархийски съвет, църквата „Света Троица“ при село Боровица да бъде обявена за Боровишки манастир „Света Троица“.

Визуализация на строителния план.

Визуализация на строителния план.

„Като протосингел на Видинска епархия присъствах на едно честване на годишнина, свързано с историята на село Боровица и тогава за пръв път посетих това място. Бог ми откри, че това е прекрасно място за духовен живот, че е добре да се изгради една монашеска обител. Тогава поисках от Видинския епархийски съвет да обяви храма за манастир, за да може да имаме права да изграждаме манастирски комплекс. Оттам насетне подехме инициативата за изграждането на манастирски здания. Един манастир се гради с векове, през годините се добавят нови неща, но считаме, че сме положили едно добро начало. Манастирът  функционира пълноценно като света обител. Това е най-важно! Има духовен живот, тече редовен богослужебно-молитвен ритъм, сутрин и вечер има богослужение, има монашеска молитва – това е мило на Бога, и е полезно за душите на хората.“, разказва протосингелът на Видинската епархия.

Визуализация на строителния план.

Визуализация на строителния план.

За тези три години имаме скромни постижения – завършена е една манастирска сграда с 4 помещения, но тя е малка за един манастирски комплекс“, допълва архимандрит Антим. Проектирано е и ново, уникално като архитектурен проект,  манастирско крило. Предвижда се конструкцията на новото крило да бъде изградена изцяло от дърво. Въпреки че е в относително добро състояние, храмът „Света Троица“ също има нужда от конструктивни укрепления и вътрешна реставрация. Това е единственият функциониращ храм в близост до село Боровица. В рамките на националната кампания „Чудесата на България“ миналата година беше съобщено, че правителството ще отпусне 1 млн. лева за манастира в рамките на инициативата за възраждане на културно-исторически паметници в страната, но до момента това остава само едно добро обещание, което не е реализирано. Строежът на манастира е подпомогнат с 10 хиляди лева, които са получени от Дирекцията по вероизповеданията. Средства за строежа на Боровишки манастир „Света Троица“ могат да бъдат превеждани на банковата сметка на Видинска митрополия:

ТексимБанк АД – Видин

IBAN – BG47TEXI95451070901911

BIC – TEXIBGSF

Основание – За Боровишки манастир

 

Средновековна църква в огърлица от скали

Средновековната църква „Света Троица

Средновековната църква „Света Троица

Средновековната църква „Света Троица“ e разположена в огърлицата на най-красивите български скали – Белоградчишките. В близост до мястото, където днес се изгражда Боровишкият манастир, в древността е съществувала крепост, която днес е известна като природно-историческа забележителност “Боров камък”. През вековете около римските укрепления се е формирало населено място, а през Второто българско царство е изграден християнският храм. В началото на 20 век селото се премества с километър и половина до главния път към Белоградчик, където и днес се намира Боровица. Храмът остава забравен извън селото. Запазената до днес църковна постройка е от  1866 година и е надградена върху основите на древния храм. „Това е уникален храм с много интересен градеж – от основите до покрива е изграден от червен камък от Белоградчишките скали. Дори няма дървена  покривна конструкция, а е със каменен свод, върху който са положени керемидите“, разказва архимандрит Антим.

Видинска епархия е първенец във възстановяването на църкви и манастири

Първата построена сграда на Боровишкия манастир.

Първата построена сграда на Боровишкия манастир.

В последните години Видинска епархия е първенец във възстановяването на църкви и манастири. По линия на европейската Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ са одобрени проекти за ремонт и реставрация на множество селски и градски църкви в епархията, както и за реконструкция на манастирските комплекси. Преди десетина години с помощта на община Видин и благотворителни организации е изграден и един изцяло нов манастир – Бдински манастир „Света Богородица“ в околностите на Видин.

В Клисурския манастир, който също е под ръководството на архимандрит Антим, са реализирани вече редица проекти за благоустройство и реставрация. Част от тях са финансирани по линия на  „Красива България“, както и чрез локални проекти между общините Берковица и Вършец. Мащабни ремонтни дейности текат в Лопушанския манастир. Изворския манастир също се ремонтира по проект в рамките на ПРСР. В близките дни, пак в рамките на тази програма, ще започнат ремонтно-строителни дейности в Брусарския манастир. Във Видинска епархия има 10 функциониращи манастира, повечето от които с древна история. В село Расово, община Медковец има и метох /малка обител, която принадлежи на по-голям манастир/ на Зографския манастир в Атон. Метохът „Свети Георги“, където днес пребивава йеромонах Кирил, е основан в началото  19-ти век, тъй като българският манастир в Света гора има земеделски имоти в землището на селото и развива духовна и стопанска дейност.

Протосингелът на Видинска епархия отправи благодарност към всички местни хора, които на драго сърце помагат със своя труд и отделят средства за възстановяването на храмовете, въпреки трудните времена и тежката икономическа ситуация в Северозападна България. „Учтива покана се отправя към всички, които желаят да се докоснат до светостта и тайнственият благодатен мир на духовната атмосфера в Боровишкият манастир, за да почувстваме величието на Бога и радост от това, че ни е извикал към живот.“

no images were found