Стартира веломаратонът “Дунав ултра”

Стартира веломаратонът “Дунав ултра”

Тази сутрин в 6.10 ч. ентусиастите „Дунав ултра“ стартираха маратона си от видинското село Куделин. Веломаршрута по поречието на Дунав по план трябва да бъде изминат за 48 часа – това са общо 682 км до крайната му точка – с. Дуранкулак. Движението на ентусиастите може се проследява на живо на facebook страницата им – http://bit.ly/2bpy57j. Тази година маратонът ще е комбинация от колоездене и бягане.

Главната цел на „Дунав ултра 3: River Monsters е популяризиране на туризма и веломаршрутите по поречието на реката. Над 500 км от пътя следват плътно поречието на реката, а от Видин до Силистра е трансконтиненталният веломаршрут „Евро Вело 6“, обясняват организаторите. Маратонците са четирима – Илиян Лазаров, Станислав Евгениев, Филип Лхамсурен и Борис Бегъмов, създател на събитието. Заради контузия петият участник Борислав Йорданов отпадна.
Досегашните велопоходи са с различни теми – началото през 2014 г. е поставено с трима участника, които никога дотогава не са карали шосеен велосипед. Миналата година „Дунав ултра 2: Гладни за скорост“ беше с условието разстоянието да се измине с велосипед с една скорост. Тази година за пръв път се комбинира с бягане.

Ако искате да подкрепите инициативата на вело-маратонците, може да закупите техен продукт през страницата им. Със събраните средства ще се спонсорира „Дунав ултра – Филмът“.

"Дунав ултра 3" - преди старта в Куделин | снимка: "Дунав ултра:  River Monsters"

“Дунав ултра 3” – преди старта в Куделин | снимка: “Дунав ултра: River Monsters”