Средновековен фестивал започва от утре във Видин

Средновековен фестивал започва от утре във Видин

Средновековният фестивал „Бъдинь“ ще бъде открит в събота вечерта във Видин, съобщават от общината, която е организатор на събитието. Официалното начало ще е от 18 часа при входа на средновековната крепост „Баба Вида“. По-късно фестивалът ще продължи с възстановка на битка за превземането на крепостта и представяне на средновековни обичаи. Акцентът тази година е за времето на Ранното Средновековие.

На следващия ден още от сутринта жители и гости на града ще видят как са работили средновековните занаятчии, с какво са се хранили хората преди няколко века и какъв е бил ежедневният им бит. Посетителите ще могат да опитат храна, вино, да потанцуват танци от Средните векове и да станат свидетели на типична средновековна сватба. В програмата са включени военна демонстрация и турнир. Децата ще могат да се включат в програмата като изработват глинени съдове и тренират с дървени мечове.

Историите за Видинското царство и кухнята на Средните векове ще бъдат разказани от преподаватели по история от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Пълната програма може да видите на илюстрацията по-горе, след като кликнете върху нея.

Групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ от Свищов ще пресъздаде фрагменти от историята на региона, посочват от общината. Гостите на фестивала ще видят как нашественици се сблъскват с римската цивилизация – след битките Римската империя загива, давайки място за нови държави. Античният град Бонония е разрушен и на негово място е изграден средновековният Бдин, разказват още от общината.

Средновековният фестивал е част от проявите на Видинския панаир. Той беше открит на 28 август и ще продължи до 5 септември. Тази година изложението е близо до крепостта „Баба Вида“ на мястото на бивше военно поделение. На панаира ще се представят търговци и производители от България, Сърбия и Румъния с храни, облекла и различни стоки. Местните изби също ще покажат продукцията си, а Регионалната камара на занаятчиите – майсторски изделия.