Ски сезонът на Ком и “Пършевица” официално е открит

Ски сезонът на Ком и “Пършевица” официално е открит

Снегът на пистите в Берковския Балкан вече е обработен | снимки: Ски център “Ком”

Ски сезонът на писта „Ком“ вече официално е открит, след натрупването на дебела снежна покривка. Тази година началото на сезона се забави заради топлото време в началото на зимата, но скиорите вече могат да се радват на добрите условия в зона „Ком“. По време на откриването в събота зам.кметът на Берковица Радослав Найденов каза, че ще разчитат на добър сезон не само заради падналия сняг, а и заради добрата комбинация от уникална природа и спокойствие, съобщават от общината.

Ски зона „Ком“ се намира в Берковския Балкан, съвсем близо до Берковица. Работното време на пистите е от 9.30 до 16.30 часа, предлага се пълно ски оборудване под наем. Цената за еднодневна карта е 20 лв. за възрастни и 15 лв. за деца. За половин ден цените са с по 5 лв. по-ниски. Туристите могат да отседнат в Берковица или в някое от местата за настаняване в ски зоната. Новата хижа „Ком“ има 87 места, а старата е с 18 места. „Къща Ком“ разполага с 14 легла, като навсякъде има отстъпки за групи. Хижите и къщата са ремонтирани, а пътят до ски зоната се почиства редовно от снега.
Условията за ски могат да се проверяват на живо през сайта на общ. Берковица: http://www.berkovitsa.bg/camera-kom/.

Под връх Ком вече има скиори

Под връх Ком вече има скиори

Във Врачанския Балкан ски пистите до хижа „Пършевица“ са обработени и готови за спускания. Снегът е близо метър, температурите са ниски и се очаква да се задържат така поне до вторник, според прогнозата на Sinoptik.bg. Целодневната карта за пистите е 15 лв., за деца и пенсионери е по 10 лв. Цената за малкия влек е 5 лв. за 24 часа. Пътят до пистите е чист и проходим. Места за настаняване има във Враца или на хижа „Пършевица“. До края на януари в хижата има свободни легла, а за февруари вече са резервирани предварително, съобщи БНР.

От Природен парк „Врачански Балкан“ съветват туристите да тръгват подготвени за зимен преход, да следват само маркираните пътеки и да носят зареден мобилен телефон. Заради ниските температури много от водопадите в планината са замръзнали, а в „Леденика“ се очаква да се образуват и ледените форми, на които дължи името си.

Контакти:
Хижа „Пършевица“
0878/103870, 0878/103874, 0898/789200

Хижа Ком (нова) – GSM: 0885 83 02 71
Хижа Ком (стара) – GSM: 0889 68 16 93
Къща Ком (профилакториум) – GSM: 0887 34 87 87