Северозападна България е с най-много проекти по “Конкурентоспособност”

Министър Божидар Лукарски (в средата) обеща договорите с първите одобрени да бъдат подписани до Коледа| снимка: Министерство на икономиката

Новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ вече изпълнява една от основните си цели – подкрепа за развитие на Северозападна България. Това съобщиха от Министерство на икономиката (МИ) в понеделник, след като обявиха, че първите 202 договора за европейско финансиране ще бъдат сключени до Коледа. По думите на министър Божидар Лукарски първият срок за набиране на проекти е показал огромен интерес. Подадените предложения са общо 844, всички насочени към нискотехнологични и среднотехнологични производства. Процедурата по оперативната програма е за финансиране на малки и средни предприятия, като заявената помощ по наскоро приключилия първи прием е за над 435 млн. лв.

От МИ уточняват, че това е около четири пъти повече от планирания бюджет за първия срок от подаването на проекти. Предложението е финансиране да получат 202 проекта за общо 116.5 млн. лв. По тях са договорите, които ще бъдат подписани до края на годината. Подадените проекти от Северозападна България са 152, от които 63 са одобрени за финансиране. За 53 проекта изпълнението ще бъде само на територията на региона, а за останалите десет – част от дейността ще е там, а останалото ще се изпълнява в други райони. Министър Лукарски отбелязва, че общо за миналия програмен период всички подадени проекти са били едва 233 с подписани 61 договора.

Броят на одобрените проекти от Северозападна България е най-големият от цялата страна за новия период – в Южен централен са одобрени 60 проекта, в Югозападен – 27, Северен централен – 24, а най-малко са в Североизточна България – само 10. Някои проекти засягат повече от един регион.

Възможно е проекти, които първоначално не са били одобрени за финансиране по първия прием все пак да получат пари, уточняват от МИ. Близо 500 предложения остават като резервни и ще се търси начин бюджетът на „Иновации и конкурентоспособност“ да се увеличи с още 100 млн лв.

Засега от одобрените най-голям дял от финансирането ще получат „Средни предприятия“ – 87 проекта за 64.16 млн. лв. В категория „Малко предприятие“ са одобрени 77 проекта за 40.7 млн. лв., а микропредприятията са с одобрени 38 проекта за 11.57 млн. лв.

В момента се правят оценки за проектите по втория краен срок, които са общо 280, докато за третия срок те са 203. Предложенията за високотехнологични и среднотехнологични производства по втория прием ще се подават и през декември, а договорите се очаква да бъдат сключени януари. Оценките за предложения, свързани с идеи за развитие на знания, ще приключат също през януари. Според министър Лукарски процедурата по оценяване е била намалена от пет на три месеца.