Стартира рехабилитацията на водопроводната мрежа в с. Раковица с инвестиция от публичната програма на правителството

Първа копка на обекта бе направена на празника на селото от председателя на Народното събрание Михаил Миков
С инвестиция от повече от половин милион лева от държавния бюджет стартира рехабилитацията на водопроводната мрежа в с. Раковица, което е най-засегнатото от безводие населено място на територията на община Макреш. Първа копка на обекта направи председателят на Народното събрание Михаил Миков днес на празничния събор на селото.

„В село Раковица има тежък проблем с водоснабдяването. До края на годината ще го решим”, каза Михаил Миков. Той поясни, че освен за вътрешната водопроводна мрежа, ще се реализира и проект за осигуряване на външното водоподаване до селото. „Опитваме се да помогнем на малките населени места. Следващото, което трябва да се направи е пътната връзка с гр. Кула през с. Старопатица. Този проект беше забавен, но ще се реши, защото е важен и необходим на хората”, каза председателят на Народното събрание, като честити празника на жителите и гостите на с. Раковица.

„Най-голямото село в община Макреш е на воден режим от 30 години. С този проект ще гарантираме всяка капка питейна вода да достигне до потребителите”, каза кметът на общината Иван Каменов. За осигурената важна инвестиция той изрази благодарност към правителството на Пламен Орешарски и лично към председателя Народното събрание и областния управител на Видин.

Проектът за рехабилитация на водопроводната мрежа на с. Раковица е на стойност 529 515 лв. Очаква се в резултат на инвестицията да отпадне режимът на питейна вода, а загубите да намалеят от 70 на 25 на сто.

Областният управител на Видин съобщи, че за осигуряването и на външното водозахранване на с. Раковица са осигурени 325 000 лева чрез Министерството на регионалното развитие. „С двата проекта ще се реши един сериозен и дълго отлаган проблем с питейната вода за населението”, коментира инж. Кръстьо Спасов.

Вчера областният управител на Видин и председателят на българския парламент дадоха начало на строителството на четири обекта в община Чупрене, на обща стойност 709 000 лева.

До момента по Публичната инвестиционна програма в област Видин е започнало изпълнението на 11 от общо 14 проекта на общини, за които са осигурени 8,048 млн.лв. На територията на региона ще бъдат инвестирани още 5 млн. лв. в два проекта на държавата – за рехабилитация на пътен участък Ружинци – Чупрене и за изграждането на пътя до граничния пункт при Салаш – Ново корито.

Областна администрация Видин