Ремонтираният път през Димово вече е отворен за пътуване

Ремонтираният път през Димово вече е отворен за пътуване

Освен през Димово, път Е79 ще бъде ремонтиран на още няколко места | снимка: facebook профил на Бойко Борисов

Пътят за Видин през Димово вече е изцяло обновен и отворен за преминаване. Премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова откриха официално ремонтирания участък от международния път Е79. Борисов съобщи, че за ремонт на пътища в обл. Видин са инвестирани над 25 млн. лв. от държавния бюджет. Обновеният участък през Димово е с дължина 2 км и в последните години стана много проблематичен заради натоварването след откриването на „Дунав мост 2“. Голяма част от Е79 не е предвиден за интензивен трафик на тежкотоварни камиони, на много места настилката се изрони, а заради вибрациите започнаха да се напукват и сгради около пътя.

В бъдеще през Димово вече няма да се минава транзитно, след като се изгради обход край града. Премиерът Борисов обяви, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала работа по подготовката за строителството му, с което се поставя началото на бъдещата магистрала София-Видин.

По думите на Лиляна Павлова разкопаването на пътя през Димово е било направено при изграждането на водните цикли на града и на Видин, а заради „недобросъвестното отношение на изпълнителя“ работата не е била довършена в продължение на 4 години. Павлова увери, че със сегашния ремонт ВиК инфраструктурата под пътя е поправена. Тя напомни за предстоящите ремонти на 250 км пътища в Северна България, за които правителството отпусна 140 млн. лв.

Борисов добави, че за ремонт на 57.4 км от трасето между Видин и Медовница са заделени 21 млн. лв. от бюджета. Това е пътят през Димово, Бела и Скомля, който не е ремонтиран от 2006 г. по думите на премиера. Той увери, че се работи и в участъка между Димово и Ружинци, а с още 4.2 млн. лв. ще се ремонтират 10.5 км между границата на обл. Монтана и с. Тополовец. Този път не е ремонтиран основно от 16 години.