Работна среща по проблемите на туризма в община Белоградчик

Работна среща по проблемите на туризма се състоя в белоградчишкото село Стакеци. Освен кметът Борис Николов и неговият заместник Росен Младенов в нея участваха още Георги Богданов – управител на общинската фирма “Борич” ЕООД, Марияна Николаева и Радослав Младенов – собственици на къщи за гости, и Боян Минков – собственик на Стакевските къщи, който беше и домакин на срещата.

Участниците в срещата изразиха своята загриженост за създаването на условия от развитието на различните видове туризъм и приоритетно организиран групов туризъм. Своите впечатления от велосипедния туризъм в околностите на гр. Линц сподели заместник кметът Младенов, който наскоро участва в учебно пътуване на Контактен център “Дестинация Дунав” в Австрия. Своя опит във велотуризма споделиха и Радослав Младенов, развивал няколко години този вид туризъм с чуждестранни туристи, чиято амбиция е догодина също да работи в тази насока с френски туристи по маршрута – Берковица – Белоградчик – Зайчар – Раяц – Неготин – Белград, и Марияна Николаева – и двамата членове на Сдружение велоклуб “Скала”. Стана дума за още по-близка работа с туроператорите и за тяхното привличане при разработването на туристическите продукти.

Собственикът на Стакевските къщи сподели първоначалните си виждания за развитието на фототуризъм. Наскоро при него е гостувала такава група от Израел, които са останали очаровани от природата и топлото посрещане. Догодина се предвижда тези групи да бъдат повече. Предлагат се също излети в планината с коне, стрелба с лък, организиране на пикник. Предвижда се и пакет “Оцеляване в дивата природа” от няколко денонощия с преспиване в балкана. През месец август на следващата година чуждестранни туристи имат заявка за участие в т. нар. Пермакултура – течение за екологичен и здравословен начин на живот.

Стана ясно, че на 26 ноември 2014 в Интер Експо Център – София ще се проведе за първи път събитие, което да обедини туристическия бизнес на балканските страни под мотото “Балканите – природа, история, култура” като основа за създаването и предлагането на нови балкански комбинирани туристически турове и пакети, в което ще участва община Белоградчик.

Пресслужба Община Белоградчик