Пътната агенция предупреждава за поледици в Северозапада

Пътната агенция предупреждава за поледици в Северозапада

Заледяване и нови валежи най-вероятно ще направят пътищата утре по-трудно проходими. Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждава пътуващите на 6 януари в Северозападна България да бъдат внимателни. Шофьорите, които ще пътуват в региона, трябва да бъдат с автомобили, подготвен за зимни условия, съветват от пътната агенция. За всички северозападни области, включително Плевен и Ловеч, е обявен жълт код за потенциално опасно време.

Националният институт по метеорология и хидрология прогнозира валежи и ниски температури, заради което е вероятно да се образуват поледици на места. От АПИ призовават да не се пътува, освен ако не е наложително, както и да се предвиди повече време до пристигането. На места е възможно движението да бъде спирано изцяло, за да се почистят поледиците, а опасните участъци ще се обработват предварително, уверяват от пътната агенция.
Засега няма въведени ограничения за леки и тежкотоварни автомобили. Единствено през прохода „Петрохан“ е забранено преминаването на превозни средства над 12 тона и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Троянският проход в обл. Ловеч остава напълно затворен, както всяка година през зимния сезон.

Според последната актуална информация температурите там са около нулата, но тази вечер се очаква да завали слаб дъжд, който утре ще премине в леден валеж, а от четвъртък ще се примесен със сняг. Преди уикенда валежите ще спират, но в събота от западните райони отново ще започнат валежи от дъжд, примесен със сняг. В неделя над цяла Северна България ще завали.

Задължително е всички шофьори да тръгват с подходящи за зимата гуми и да карат със съобразена скорост – по-ниска, отколкото при сухо и топло време. Актуална информация за пътищата има на сайта на АПИ – api.bg, на денонощния дежурен телефон 0700 130 20, както и от безплатното приложение LIMA.