Северозападна България е сред най-добре подготвените за зимата

Северозападна България е сред най-добре подготвените за зимата

Трите области на Северозападна България – Враца, Монтана и Видин са сред най-добре подготвените за зимата, показа информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). И в трите региона готовността за посрещане на лошите условия по пътищата надминава 90%, а в Монтана е на 100%.

Във Видин готовността е оценена на 95.09%, във Врачанско е 93.82%. В съседната обл. Плевен обаче подготовката е лоша – там възможността за адекватно посрещане на зимните условия е едва 49.03%. За пътуващите до Северозападна България през София това няма да се отрази, но с повишено внимание трябва да тръгват тези, които ще преминават и през областите Ловеч (първокласния път от Варна към София) и Габрово.

В цялата страна почистващите фирми имат запаси от сол, пясък и луга, които са по-малко от изискваните, но според председателя на АПИ инж. Лазар Лазаров няма да има проблем те да се попълват и след започване на снеговалежите. Агенцията иска от почистващите компании по време на снеговалеж покривката да е до 3 см, а до два часа след спирането му пътят трябва да се почиства до асфалта за трасетата, по които минават повече от 4 хил. автомобила на ден. Това са магистралите и натоварените първокласни пътища. За тези с преминаващи от 2 хил. до 4 хил. коли максималната снежна покривка е 5 см, а пълно почистване трябва да има до три часа след спиране на валежите.

При по-слабо натоварените пътища, по които преминават по 500-2000 автомобила дневно, разрешената височина на снега е 7 см, а времето за чистене до асфалт е пет часа. За най-пустите пътища (с по-малко от 500 коли на ден), допустимата покривка е 10 см, а пълно почистване трябва да се прави до осем часа. При зимни условия проходът Петрохан е затворен за автомобили над 10 тона, за Витиня няма ограничение.

Проблемите с почистването в някои области са заради закъснелите търгове за избор на фирми за зимно поддържане. Очаква се новите дългосрочни договори да бъдат сключени до няколко месеца. Официално готовността за зимно почистване започна в понеделник, а от вторник, 18 ноември, ще има и проверки на АПИ.

Преди няколко дни от Областната администрация във Видин обявиха, че са готови за зимата. Девет общини, сред които и Белоградчик, са сключили договори за почистване на общинската мрежа или имат собствена техника. Във Видин и Кула текат избори за изпълнители.

По информация на АПИ

Снимка: Дарик Враца – архив