Програмисти ще търсят решения за по-добра среда във Враца

Програмисти ще търсят решения за по-добра среда във Враца

Специално за събитието организаторите обещават във Враца да кацнат и няколко гарги 😉 | илюстрация: VratsaSoftware

Маратон по програмиране със състезателен характер организира софтуерното общество във Враца от 15 до 17 април, съобщава hack.vratsa.net. Събитието е отворено за записване на всички, които искат да пробват уменията си в програмиране и искат да помогнат за подобряване на градската среда (и на тази около града).

„HackVratsa ще бъде първият хакатон в историята на Враца и региона. Идеята е да покажем, че и Враца се появява на картата на българските градове, развиващи технологии“, разказват организаторите. Отборите за хакатона ще са от 2 до 5 човека, като поне един от тях трябва да е програмист, независимо на какво ниво и с какъв опит. За два дни всеки отбор ще реализира прототип на проект по собствена идея на тема „Hack for Vratsa – технологии, които подобряват живота и средата във Враца.

Участниците ще получат подкрепа от опитни програмисти – ментори, които дават насоки. Представители на реалния бизнес от софтуерни компании ще разказват за ежедневната си работа. Те са осигурили и награди на участниците. Тъй като в района на много предизвикателства, наградата няма да е само една, уточняват от hack.vratsa.

„Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да формулират концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване“, разказват още организаторите. Отборите ще са разделени на четири категории:
– Уеб сайт и уеб приложение
– Мобилно приложение
– Десктоп приложение
– Embedded системи (хардуер)

В надпреварата могат да се включат най-много 100 души, а регистрацията е до три дни преди началото. За тези, които имат нужда от повече време, ще се работи и в двете нощи на хакатона. Ограничения за езика на програмиране и използваните технологии няма да има. В края на надпреварата всички ще демонстрират приложенията или системата си, а за тези, които не са готови, ще се оценява какъв потенциал имат и какви проблеми могат да решат. Партньори на хакатона са софтуерната компания Komfo, международната група vmware, доставчикът на IT услуги Questers, специалистите по технологични решения за търговията eCommera, както и община Враца.

Още за програмата може да прочетете тук: http://hack.vratsa.net/program