Програма на проявите посветени на 125-та годишнина от смъртта на екзарх Антим І във Видин

Екзарх Антим I

Екзарх Антим I.

30 ноември – 1 декември 2013 г.

Тържествен концерт, заупокойна света литургия и откриване на документалната изложба „Вяра и държавност”, ще бъдат част от проявите във Видин, посветени на 125-та годишнина от кончината на Eкзарх Антим І – първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Михаил Миков и е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.

На 30 ноември 2013 г. от 16.00 часа председателят на парламента Михаил Миков ще се срещне  с членове на клуб „Млад парламентарист“ към ПМГ “Екзарх Антим I” – Видин (ул. “Екзарх Йосиф I” 17).

В 17.30 часа във фоайето на Видинската филхармония ще бъде открита изложбата „Вяра и държавност“, която бе представена на 28 ноември 2013 г. в сградата на Народното събрание.

В 18.00 часа в зала „Филхармония“ ще започне тържественият концерт на Видинска филхармония и звезди на Софийската опера и балет. Гост-солисти на престижното събитие ще бъдат Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Цветана Бандаловска, Костадин Андреев.

Преди началото на концерта ще бъде премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим І – изработен от сдружение „Българска слава“ по поръчка на Народното събрание.

В края на концерта ще се състои и церемония по удостояване с почетни плакети на Народното събрание на видни общественици от Видин с принос към популяризиране на делото на Екзарх Антим I

На 1 декември 2013 г. в 9.00 часа в катедралния храм „Свети Димитър” във Видин ще бъде отслужена заупокойна света литургия по повод 125-та годишнина от кончината на екзарх Антим І. Литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на Антим І, което ще потегли в 10.30 часа, ще бъде водено от Гвардейски представителен духов оркестър и ученици с училищните знамена на учебните заведения в града. Пред мавзолея-гробница ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 12.00 часа на площад „Бдинци” Националната гвардейска част ще представи тържествената церемония-спектакъл „Искри”, на която ще бъдат демонстрирани нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие.

В тържествените прояви по повод  годишнината и през двата дни ще участват председателят на парламента Михаил Миков и народни представители.  Сред почетните гости ще бъдат министърът на културата Петър Стоянович, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент и кметове на съседни общини от Румъния.

Честването на 135 години от делото на търновските първостроители е по инициатива на председателя на Народното събрание. За целта бе учреден инициативен комитет, в който влизат сегашни и бивши парламентаристи, представители на Светия синод на Българската  православна църква, на институции и граждански организации.