Природен парк „Врачанския Балкан“ – пътуване сред природата

Природен парк „Врачанския Балкан“ – пътуване сред природата

Изглед към Згориград и Боров камък | Снимки: ПП “Врачански Балкан”

Западна Стара планина около Враца е дом за много животни и растения, някои от които са защитени и обявени за защитени. Част от растенията са ендемити – срещат се само в определен район. Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ е подготвила няколко маршрути и пътеки, по които да се запознаете с флората, фауната и биологичното разнообразие на планината. Повечето от тях не са трудни, някои са подходящи само за топлите месеци, други може да посетите и през зимата, стига да не е прекалено студено или заледено.

Екопътека „Боров камък“
Време: 3 часа
Маршрутът започва от края на с. Згориград следва каньона на р. Лева. Дървени мостове, множество стълби и парапети, построени от двете страни на реката, отвеждат до водопад Боров камък с височина 63 м. Пътеката минава непосредствено под водопада и се изкачва по дървена стълба вдясно. Над водопада е изградена обзорна площадка. Следва красива поляна с дървен заслон и барбекю. Имате следните варианти да продължите: 1. по маркираната пътека до х. Пършевица – 1 час; 2. по маркирана с жълт цвят пътека към с. Згориград – 2 часа; 3. по маркираната с червен цвят пътека към вр. Околчица – 4 часа.

Още за „Боров камък“ вижте тук:bit.ly/1TJ2v44

Познавателен маршрут: „Карст и биологично разнообразие“
Време: 1 час и 30 мин.
Начало и край: Маршрутът е кръгов – тръгва се от амфитеатъра до пещера „Леденика“ и след разходка през гора приключва пак там. Изходния пункт е на 16 км от Враца и може да стигнете пеш или с автомобил. Пътеката е лесна, подходяща от пролетта до есента и за по-топли зимни дни.

При преминаването по трасето посетителите се запознават с повърхностните карстови форми, характерната флора и фауна и връзката помежду им. На подходящи табла е поднесена информация за резерват ”Врачански карст”, по чиято граница се преминава. По трасето са разположени места за отдих и обзорна кула с изглед към Дунавската равнина. Пътеката е особено подходяща за горещите летни дни, тъй като преминава изцяло през гора.

VRB1
Познавателен маршрут: „Белоглавият лешояд в парк „Врачански Балкан”
Време: 2 часа.
Начало и край: Пътят започва от с. Долно Озирова и свършва в местността Извора. Началото е на 26 км от Враца, а маршрутът е лесен. Подходящ за пролет-есен.

Пътеката ще ви въвлече в тайнствения свят на едни малко познати птици в България – лешоядите. Тя преминава в близост до специално изградената клетка (волиера) за адаптация на белоглави лешояди, внесени от Испания, с цел възстановяване на популацията им във Врачанския Балкан.

Маршрутът не само ще ви поднесе интересна информация, но и ще ви даде възможност на живо да се срещнете с белоглави лешояди от специално изградения наблюдателен пункт и други подходящи места за наблюдение. При преминаване на пътеката следвайте маркировката, и не обезпокоявайте лешоядите. Маршрутът започва от с. Долно Озирово, изкачва се към волиерата и завършва в местността Извора в подножието на скалния масив Котля, където можете да отдъхнете и да се освежите със студена планинска вода.

VRB
Екопътека “Белите скали”
Време: 1 час.
Начало и край: Тръгва се от с. Лютиброд на 27 км от Враца, по Искърското дефиле в посока София. Ако идвате от София се тръгва по дефилето към Своге и на близо 90 км е Лютиброд. Екопътеката е лесна, подходяща за пролет-есен. Може да се посети и през зимата, но препоръчваме да няма сняг и валежи.

Маршрутът започва при моста над р. Искър в с. Лютиброд. По него има изградени кътове за отдих и информационни табели за историята на селото. Преминава се покрай историческата местност Рашов дол, останки от средновековна църква от 12-14 век, раннохристиянска базилика от 5 век и древното селище Коритенград. В местността Рашов дол са били последните боеве на четата на Христо Ботев и там се правят възстановки на битките.

Информацията е предоставена от дирекцията на Природен парк “Врачански Балкан”. Още за природните забележителности и маршрути край Враца може да видите на сайта на парка.