Празник на село Рабиша

РабишаИ тази година на празника на село Рабиша, който по стародавна традиция се чества, по стар стил на църковния празник посветен на Свети пророк Илия /Илинден/, се стекоха много хора. Освен местните жители на най-голямото населено място в община Белоградчик на празника присъстваха и хора дошли на гости при свои близки и роднини. По стечение на обстоятелствата  имаше и такива, които временно живеят в чужбина. Гости на тържественото честване бяха кметът на общината Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов.

С приветствено слово към събралото се множество се обърна Мария Николова – кметски наместник на селото. Тя благодари на всички родолюбиви хора, които са дошли в Рабиша от различни краища на страната или чужбина. В тази връзка тя сподели, че през месец септември съвместно с ръководството на общината се замисля организирането на земляческа среща в селото под надслов: „Да се завърнеш в бащината къща”, в която да вземат участие възможно най-много хора, напуснали през годините родното място.

Участниците в празника бяха приветствани и от кмета на община Белоградчик Борис Николов. Той се спря на някои теми и проблеми, свързани с развитието на селото – преустройство на сградата на закрития детски дом, снабдяването на дърва за огрев на преференциални цени, ремонтирането на местния храм. С интерес се посрещна вестта за подписания Договор от страна на общината за залесяване, което предполага и разкриването на нови работни места.

Добре организираната празнична програма спомогна съборът да се превърне в голямо веселие. Освен фолклорните групи от селата Салаш и Стакевци, за доброто настроение на всички се погрижи и духовият оркестър от село Бело поле.

Пресслужба, Община Белоградчик

no images were found