Областният управител на Видин присъства на празника на град Белоградчик

„Поздравявам ръководството на община Белоградчик, представителите на държавните институции, местния бизнес, културните дейци и всички граждани, за усилията ви да развивате града и района като привлекателна за инвестиции и туризъм дестинация на територията на област Видин”, каза днес в гр. Белоградчик областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов. Той бе гост на тържествата в града, свързани с честването на Петровден и провеждането на традиционния Белоградчишки панаир.

В празничното си слово областният управител изрази уважението си и към личностите и достойните граждани на Белоградчик, работили в годините назад за авторитета и просперитета на своя град. „Зад техните постижения, които са повод за гордост днес, стои високият им професионализъм и всеотдайност, морален дълг и любов към родния край. Нека бъдем благодарни на всички от предишното поколение, дали своя ценен принос за обществото, взискателни към тези, които сега градят бъдещето, и солидарни в общите ни усилия към благополучие”, подчерта инж. Кръстьо Спасов.

На тържествена церемония в Младежкия дом в Белоградчик кметът на общината Борис Николов връчи 28 грамоти на служители, бизнесмени, културни дейци и общественици, допринесли за развитието на икономиката, образованието, културата, спорта и услугите.

Кметът на Белоградчик отчете успешната реализация на шест значими за общината проекта, свързани с подобряването на инфраструктурата, здравеопазването и опазването на горския фонд. „В момента работим по девет нови проекта”, добави г-н Николов. Той увери гражданите на Белоградчик, че до есента ще бъде монтирано пречиствателно съоръжение и градът ще бъде осигурен с чиста питейна вода. Проектът е финансиран в размер на 252 000 лева от държавния бюджет по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

На тържеството в Младежкия дом присъстваха видинският народен представител Петя Раева, представители на румънското посолство у нас и на съседната сръбска община Княжевац, граждани и гости на Белоградчик.

Празникът на града под скалите води началото си от 1906 г., когато за първи път на Петровден е проведен Белоградчишкият панаир. Тази година той бе открит на 26 юни в местността „Панаирище”. Тази вечер, от 18.00 ч., са последните изяви от програмата на панаира, с участието на вокални групи и танцови състави от Белоградчик и Монтана.