Правителството предлага на Китай партньорство за проекти от Северозападна България

Министър Ивайло Московски (крайният вдясно) е представил възможностите за партньорство при няколко пристанища | Снимка: МРРБ

 
Проекти от Северозападна България са сред предложените от българското правителство за публично-частно партньорство с Китай. Това съобщиха от Министерския съвет след срещата на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и транспортния Ивайло Московски с китайски инвеститори. Общо предложени са пет пътни проекта, 4 железопътни, още толкова пристанищни терминали, 2 интермодални терминала и две летища. От региона на Северозападна България Московски и Павлова са предложили партньорство за пристанищен терминал „Видин-център“ и довършването на магистрала „Хемус“. Сред идеите им за китайски инвестиции са и четири летища, едно от които в Горна Оряховица, което при построяване на „Хемус“ до Велико Търново ще позволи по-бърза въздушна връзка с областите Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

Трите пристанищни терминала са „Русе-Запад“, „Русе –Изток“ и „Зимовник-Русе“, чието развитие ще помогне за корабоплаването на Дунав и би могло да създаде улеснения за водния транспорт. Идеята за „Хемус“ е да бъде финансирана с европейски пари или да се търси комбинация с приходите от винетки и пътни такси. Министър Павлова е обявила, че България ще търси средства за няколко магистрали – едната е София – Видин, за която регионалното министерство има планове от няколко години, но няма осигурено финансиране за целия проект.

Московски и Павлова са част от правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов, която е на посещение в Китай за четвъртата среща на народната република с държавите от Централна и Източна Европа. Събитието продължава от 22 до 27 ноември.

Другите проекти, по които правителството ще очаква споразумения с Китай, са жп линиите Русе-Варна, София-Перник-Радомир, Русе-Димитровград, магистрала „Черно море“, летищата в Пловдив, Стара Загора и София, освен това в Горна Оряховица. Министърът на икономиката Божидар Лукарски е представил пред китайските инвеститори възможностите на три индустриални зони – в Божурище, Пловдив и „София тех парк“.

По време на посещението си българската делегация е подписала и споразумение за присъединяване към инициативата „Един път, един пояс“. Тя е за свързване на Китай и Европа и възстановяване на „Пътя на коприната“. Премиерът Борисов вече заяви, че се готви огромен проект за жп линия от Пекин до Европа.