Познавате ли Монтана?

Познавате ли Монтана?

Зима в града | снимка: Община Монтана

Интересни факти за миналото и настоящето на града:

Земите около днешния град са обитавани още през Каменно-медната епоха, когато ловците постепенно се заселват за постоянно и започват да се занимават със земеделие.

Край съвременния град са разкрити руините на Castra ad Montanesium (Кастра ад Монтанезиум) – антична крепост на хълма Калето.

Името „Монтанезиум“ идва от латинската mons – планина, хълм.

Монтана е един от малкото градове в света, които след няколко века връщат името, което са носили по времето на Римската империя.

Крепост "Castra ad Montanesium" | Снимка: РИМ - Монтана

Крепост “Castra ad Montanesium” | Снимка: РИМ – Монтана

Символичен покровител на града е римската богиня Диана – тя е изобразена и на герба му.

Селището, познато днес като Монтана, е обявявано за град на два пъти – първоначално е създадено като римска военна крепост върху останки от тракийски селища. Оформя се икономически и обществен център на провинция Долна Мизия. По време на славянски, аварски и готски нашествия процъфтяващия град е разрушен и му трябва дълго време да се възстанови. Съществува като село Кутловица до края на 19 век. На 2 декември 1891 г. княз Фердинанд издава указ, с който обявява за град – с което получава и името на владетеля.

Централният площад на областния град се нарича „Жеравица“ ‚ по името на близка местност, в която се е водило голямо сражение при Чипровското въстание през 1688 г.

Вечер до храма | Снимка: Община Монтана

Вечер до храма | Снимка: Община Монтана

Една от причините за замогването на Монтана и околните селища през вековете е наличието на златни залежи – по реките Огоста и Златица. Последната дори с името си показва какво се крие във водите й.

Първото училище в Кутловица е открито през 1871 г., а първата пощенска станция – на 14 януари 1879 г.

В началото на 20 век общинското управление се нанася в бившия дом на адвоката Иван Стоянов, послужил за прототип на образа Дормидолски в повестта на Иван Вазов „Митрофан и Дормидолски“.

През 1920 г. е открит първият телефонен пост във Фердинанд, през 1922 г. се създават първите две футболни дружества, а през 1926 г. е първата кинопрожекция.

Градът през 50-те години | Снимка: РИМ - Монтана

Градът през 50-те години | Снимка: РИМ – Монтана

Монтана е центъра на Септемврийското въстание от 1923 г. и по времето на социализма се нарича Михайловград, по името на един от активистите му – Христо Михайлов.

За периода от 1944 г. до 1989 г. населението на града нараства близо седем пъти – от 8000 на около 55 000 души. В момента е малко над 51 хил. по официални данни на НСИ.

По времето на социализма Монтана е един от най-развитите икономически райони на България с множество заводи от тежката и лека промишленост.

Предприятие от града е „Ава спорт“ – един от най-големите световни производители на парашути и оборудване за скокове. Тук е и предприятието за велосипеди “Крос” – българската компания произвежда около 250 хил. велосипеда годишно, от които 98% се изнасят за държави от цяла Европа, а и по света.

В Монтана се провеждат Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ и на всеки две години има конкурс за нови творби за духов оркестър.

В общ. Монтана се намира защитена местност „Китката“ до с. Вирове с насаждения от летен дъб на възраст над 100 години. В центъра на града е регистриран като защитено дърво полски бряст на 200 години.

Източници: Община Монтана, Регионален исторически музей – Монтана, „Ава Спорт“, Socbg.com, РИОСВ-Монтана, НСИ, Slovo.bg, личен архив от исторически книги и документи на Severozapazenabg.com