Поетическа обсерватория 2013

Белоградчик беше домакин на традиционната Поетическа обсерватория организирана от дружеството на писателите във Видин, Народно читалище „Развитие” и Община Белоградчик. Събитието се провежда за тридесет и трета поредна година. Поетическата обсерватория в града е единствена по рода си за страната, превърнала се в един от най-големите поетически празници у нас. През годините свои авторски рецитали са изнасяли Валери Петров, Блага Димитрова, Евтим Евтимов, Георги Константинов, Петър Караангов, Никола Инджов, Владимир Голев, Матей Шопкин, Петко Братинов и други любими майстори на изящната реч.

Литературният клуб в Белоградчик организира среща в библиотеката с група гостуващи поети от Съюза на българските писатели. „Не големите материални блага, а пламъкът на духовността ще ни крепи и запази като българи, …поезията е еманацията на човешкия дух” с тези думи известният тракийски поет Балчо Балчев се обърна към колегите си в Белоградчик.

Водещият на Поетическата обсерватория Ненчо Славчев представи участниците в тазгодишното издание: Йордан Милев – поет, писател и преводач, Светослав Георгиев – главен мениджър на СБП, Балчо Балчев поет, журналист и преводач, Диана Сиракова – поетеса от Видин. Творците от община Белоградчик – Екатерина Савчева, Васил Желязков, Ангелина Йотова, Данка Анина, Георги Георгиев, Наташа Младенова, Христина Раева и Васил Василев прочетоха свои стихове. Видинчаните Ненчо Славчев и Диана Сиракова също зарадваха аудиторията със свои творби.

Гостуващите поети с много вълнение и сантимент рецитираха свои стихове на фона на музика от Моцарт и Вивалди. Йордан Милев изрази и своята голяма надежда този хубав поетичен празник в Белоградчик да се превърне в международен.

„Тази година е 33-тото издание, което съвпада и със стогодишнината от учредяването на Съюза на Българските писатели. Да им пожелаем крепко здраве и поетическо вдъхновение, с което да творят и възпитават зажаднелия за поезия българин.  Този традиционен поетичен празник  означава, че тук протича един смислен дълбоко човешки литературен процес, който дай Боже, ще продължи успешно и занапред”, каза в словото си Антон Трифонов, заместник кметът на Община Белоградчик.

 Пресслужба  Община Белоградчик