Повече от 800 изпълнители участваха в Националния фолклорен конкурс – Монтана

Повече от 800 изпълнители участваха в Националния фолклорен конкурс – Монтана

Александра Иванова (на снимката горе) от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ спечели наградата за пеене от Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Певицата получи приза на кмета на община Монтана в края на осмото издание на конкурса, който се проведе в северозападния град събота и неделя, съобщиха организаторите. Друг възпитаник на музикалното училище – Симеон Илиев, спечели първото място сред инструменталистите с изпълнения на гъдулка. За „Хореография“ беше отличен ансамбъл „Мездра“.

Общо участниците във фолклорния конкурс са били 800, като най-малката от тях е 3 –годишната певица Дара Соколова от София, а най-голяма е 23-годишната студентка по музикална педагогика от Софийския университет Виолета Костадинова. Домакините от Общинския младежки дом коментират, че в конкурса е имало сериозно участие на възпитаници на националните музикални училища в София, Котел и Плевен.

Представител на най-малките участници | снимка: ОДМ-Монтана

Представител на най-малките участници | снимка: ОДМ-Монтана

„Това е положителна тенденция. Радостни сме, че все повече бъдещи професионалисти вече познават, а надявам, се и ще популяризират чрез изпълненията си фолклора на нашия край“, заяви Асен Асенов, директор на младежкия дом. Асенов е основният организатор зад националния конкурс, заедно с хореографа на ансамбъл „Младост“ Стоян Стоянов.
Тази година за пръв път бяха наградени учители – творци за високи постижения. Призовете от Съюза на българските музикални и танцови дейци получиха вокалните педагози Живка Сливенова и Елена Петрова от Видин, Светла Цветкова от София, преподавателите по музикални инструменти Лиляна Ангелова от читалище „Николай Хайтов 1936” – София, Валентин Недялков от Плевенското училище по изкуствата и Людмила Стоянова от читалище „Искра 1975”- Кюстендил, хореографите Мирослав Гетов от Мездра и Геновева Стоянова от Школа за български народни танци „Стоянови” – Монтана.

Като група за автентичен фолклор се отличиха танцьорите от читалище „Съединение 1923“ от с. Бърдарски геран, общ. Бяла Слатина. Те участват за пръв път в конкурса и още с дебюта си спечелиха първата награда за група с автентичен фолклор. Жителите на Бърдарски геран са потомци на преселени обратно в България банатски българи. Те са дошли предимно от Стар Бешенов, където са избягали през XVII век след потушаването на Чипровското въстание. Тогавашната Австро-Унгарска империя е приела много българи в района на гр. Банат, днешна Румъния.

Журито на конкурса беше от специалисти по музика и хореография, сред които проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, доц. Петър Григоров, Петьо Кръстев – диригент на народния оркестър на ансамбъл „Пирин” – Благоевград.