Платформа „Толер@нтност” на 5 езика пътува в Северозапада

“Пл@тформа за толер@нтност.бг” на сдружение „Възможности без граници” бе представена в регион Монтана. Доброволци от Литва, Италия, Германия, Украйна и България гостуваха в областния град, Чипровци и Берковица, Козлодуй и Вълчедръм.

Отправна точка на дискусията бе явление, с което младите хора ежедневно се сблъскват – езикът на омразата, който битува предимно в интернет пространството. Така нареченото хейтърство е вербална агресия. Тя дава ход на нетолерантността, която се основава на стереотипи и предразсъдъци. Тя понякога може да доведе до фатални случаи. Впечатляващ пример даде модераторът на презентацията – Мария Маринова. Тя разказа историята на Аманда Тот от САЩ, която става жертва на интернет тормоз и посяга на живота си.

Младите доброволци, които са почти година в България, представиха платформата си www.ontolerance.eu по изключително забавен и интересен начин. Това е сайт, но не само. На интернет платформата могат да бъдат намерени актуални статии по теми, свързани със защита на правата на човека и антидискриминация, галерия със снимки, викторини и тестове. Платформата предлага възможност за чат с психолог, който позволява пълна анонимност на консултирания и изисква само регистрация в сайта. Скоро ще стартира и „Толерадо” – интерактивна онлайн игра. Целта й е да образова младите хора. Нейни главни герои са четирима радетели за човешките права в световен мащаб. Това са Мартин Лутър Кинг, Махатма Ганди, Андрей Сахаров и Аун Сан Су Чи. В играта е включена и полезна информация за извесни личности, носители на идеята за толерантността като Малала Юсуфзай, Джордж Клуни, Анджелина Джоли, Ема Уотсън, Мадона. На финала на презентацията публиката бе разделена на отбори. Всички опитаха играта, но не на компютър, а на живо.

Зрителите във всички северозападни градове си тръгнаха обогатени от срещата не само, защото научиха по нови и полезни факти, а и защото спечелиха нови приятели от различни държави. Всички получиха като подарък значки с посланието на кампанията и антистрес топки с формата на сърце. На присъстващите ще бъде дадена възможност да се включат в проект “Пл@тформа за толер@нтност.бг”, ако изявят желание. Учениците от ОУ “Петър Парчевич” – Чипровци, които също се “качиха” на платформата “Толерантност”, посрещнаха с интерес не само демонстрацията на интернет играта, но и представянето на проведени доброволчески акции от сдружение “ЧАР” в родния им край.

Проект “Пл@тформа за толер@нтност.бг отразява основните демократични ценности на съвременното общество и поставя акцент върху интернет комуникацията, базирана на принципите на недискриминация и културно многообразие. Този проект е финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България на ФМ на ЕИП 2009-2014.

Нанси Борисова
Снимка: Поли Петкова – Клуб “Медии”