Отварят за туристи пещера с цветни сталактити

Снимка: Тихомир Младенов

Снимка: Тихомир Младенов

Най-красивата пещера край Белоградчик, наречена Венеца, ще стане достъпна за туристи още това лято, каза кметът на село Орешец  Костадин Филипов.

Фирмата, която е избрана след обществена поръчка, вече започна благоустрояване на скалните лабиринти на пещера Венеца. За кратък срок ще бъде изграден 400 метра път, паркинг и заслон до входа на новата подземна забележителност. Вътре ще бъде оформена пешеходна пътека, парапети и прокарано осветление. Предвидено е да бъдат изградени пешеходни пътеки над пещерните образувания, за да бъдат разглеждани по-добре. Ще има и художествено осветление. В пещерата ще могат  едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и тя ще  може да бъде разгледана за час и половина.

 „Лесно достъпна е и посетителят не се нуждае от специална екипировка. Отвън ще бъде изграден информационен пункт. Сградата с лека конструкция ще се впише в скалите до входа на пещерата. Ще бъде асфалтиран пътят, който води до нея. Преди години по него е превозван камък, добит от съседна кариера. По тази причина до пещерата и сега може да се стигне с автомобил.  Така пещерата ще стане достъпна за туристите без всякаква екипировка и специална подготовка. Пещерата Венеца ще стане достъпна благодарение на дейностите по европейски проект, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, каза още Костадин Филипов. Проектът се казва “Чудните пещери” и по него се извършва  благоустрояване на района около пещерата Венеца и на нова зала от пещерата Райкова печ, която се намира  в градчето Майданпек до град Бор, Сърбия. С отварянето на двете пещери Венеца в близост до Магурата и Райкова печ край сръбския град Майданпек пещерняци и туристи ще могат да се насладят на уникални красоти и да преминат подземните маршрути сред кристали и сталактити.

Кметът на село Орешец Костадин Филипов разказа още, че пещерата Венеца се намира до селото, само на 6 км от скалния град Белоградчик.

Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина  200 метра, денивелацията й е 26 метра. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, причудливи образи от ледени кристали. Пещерата е открита през 1970 година от пещерняците на клуб “Бял прилеп” в Белоградчик след взривни работи в каменната кариера. На следващата година е обявена за природна забележителност заради изключително красивите си калцидни образувания. Те наподобяват цветя, стълбове, животни. За разлика от образуванията в другата известна пещера във Видинско – Магура, тези във Венеца са цветни.

Пещерата Венеца край видинското село Гара Орешец е разбивана няколко пъти досега. Кметът Костадин Филипов обясни, че при набезите са чупени сталактити и сталагмити,  които са образувани в продължение на милиони години. За да се съхрани пещерата, преди години входът й е бил запечатан с бетон. Нищо обаче не спира вандалите, затова по-късно на входа е поставена метална преграда.

Източник: вестник “Монитор

Автор: Галя Петрова