ПЕТРОВДЕН – ПРАЗНИКЪТ НА БЕЛОГРАДЧИК

ПЕТРОВДЕН – ПРАЗНИКЪТ НА БЕЛОГРАДЧИК

Гости на Петровден – Празник на община Белоградчик, бяха народните представители от Видински многомандатен избирателен район Иван Иванов- от ПГ на “АБВ”, Филип Попов от ПГ на “БСП – лява България”,

Негово високопреподобие архимандрит Исаак- духовен надзорник на Видинска митрополия, Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил, Петър Тодоров- председател на областния съвет на ПП “ДПС”, Десислава Тодорова- зам. кмет на община Видин, делегация от приятелската община Княжевац, водена от кмета Милан Джокич, акад. Пламен Карталов- директор на Софийската опера и балет, проф. д-р Веселин Борисов от Факултета по здавен мениджмънт на Медицински университет и проф. д-р Димитър Синьовски- ръководител на катедра в Минно геоложкия университет.

Кметът на БелоградчикВ словото си кметът на община Белоградчик Борис Николов приветства всички гости и отбеляза най-значимите резултати, постигнати през последните 1-2 години в работата на общинска администрация. Те бяха групирани в сферата на услугите, където ежегодно се отчитат традиционно добри резултати в работата на служителите на общинска администрация и в дейността на домашния социален патронаж; в областта на образованието, културата, спорта и туризма.
Положителните резултати се свързват с добри и много добри оценки от РИО – Видин при проверката на белоградчишките училища, както и и постигнатите много добри резултати от учениците в националното външно оценяване и зрелостните изпити. Активната работа на културните институти в града и общината, многото проведени културни прояви и появата на новосформираните състави – мъжки камерен хор “Белоградчик”, клуб за танци “Рамонда” и възстановеният театрален състав към Народно читалище “Развитие- 1893 г.” Туризмът ежегодно бележи ръст на числото туристи, посетили общината, като по-висок е процентът в ръста на чуждестранните туристи. Волейболният отбор на учениците от 5-7 клас на СОУ “Хр. Ботев” във финалния турнир по волейбол се класираха на 9-то място в страната. Бе отделено подобаващо място и по темата за инвестирането във всички области. Успешно приключеният проект за реставрация на крепостната стена на Белоградчишката крепост, построяване на Посетителски център и асфалтирането на три довеждащи улици до крепостта. Преди по-малко от година е реализиран проект за изграждане и реконструкция на спортни съоръжения, които вече функционират и белоградчичани с голямо удовлетворение посрещат всяка изява в спортната зала на града. За първи път от неговото съществуване бе направен основен ремонт на читалището в града и ремонт на училището в с. Дъбравка, което е преоборудвано в ЦНСТ за възрастни с деменция. За периода активно е работено по Националната програма за енергийна ефективност. В ход е изпълнението на 6 многофамилни жилищни сгради. Подадени са проектни предложения и за още 16 административни сгради и многофамилни жилища. Проектни предложения са подадени и по Трансгранично сътрудничество със Сърбия и Румъния, по които все още се чака резултат.
Заявено бе също, че Белоградчик ще продължи да променя своя облик и през следващите години с проекти по европейските програми, които са разработени и предначертани. След завършване на обектите по енергийна ефективност, предстои в кварталите да бъде направена и нова вертикална планировка. Налице са разработени проекти за преустройство на площад “Възраждане” и паркоустройство и благоустройство на бул. “Съединение”.
Участниците в тържественото честване на Празника на града бяха поздравени и от Мирослава Чавдарова – Председател на Общинския съвет.
Творчески екип представи филм, който онагледяваше извършеното през последните няколко години от общински дейности.

Снимки от залатаБяха прочетени и Поздравителни адреси от името на Президента на Р. България, в който се казва: “Използвам случая да Ви поздравя по повод 111-тата годишнина от отбелязването на традиционния Белоградчишки панаир, в рамките на който се отбелязва и празника на града. Белоградчик е град с богата история, нарежда се сред най-атрактивните туристически обекти на България и е успял да запази своите специфичен дух , архитектура и културно-историческо наследство” и от Министър-председателя на Р. България Бойко Борисов, в който се заявява: “Може да разчитате на подкрепата на държавата за всяка инициатива, която е в интерес на просперитета на българските общини”. Поздравителни адреси изпратиха Ивайло Петров – областен управител на област Монтана, от кметовете на Павликени и Асеновград – Емануил Манолов и Емил Караиванов, и от Янка Такева- председател на синдиката на българските учители.

Акад. Пламен КарталовЗа постигнати високи резултати в различни сектори и сфери на дейност бяха връчени грамоти на фирми, учебни заведения, културни институти, спортни клубове и индивидуални лица.
Мирослава Чавдарова прочете Решение на Общинския съвет за присъждането на званието “Почетен гражданин на град Белоградчик” на проф. д-р Веселин Борисов. По време на церемонията бяха връчени плакет, грамота и диплом. В почетната книга на града акад. проф. Веселин Борисов написа: “Белоградчик е в мен! Мечтая и вярвам, че шедьовърът на Бога-Белоградчик го чака величествен триумф на световна туристическа дестинация!”.

Акад. Пламен КарталовАкад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет, направи анонс към ново културно събитие – ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ “ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ”. На 05, 06 и 07 август в първия двор на крепостта публиката ще се наслади на оперите „Тоска”, и „Турандот”, на балета „Лебедово езеро”, както и на пещерната фестивална импресия в три част „Вагнер Магура – богове, великани, джуджета, валкюри”. Предвижда се културната проява да стане ежегодна.

Акад. Пламен КарталовВсички участници в Празника на Белоградчик се насладиха на прекрасните изпълнения на квартета на Симфониета Видин.
Следващото голямо събитие на общината е Международният събор на прохода „Кадь Боаз”, който ще се състои от 22 до 24 юли.

Пресслужба община Белоградчик