Белоградчичани се поклониха пред паметника на 17-ти пехотен Доростолски полк

IMG_3929Граждани от Белоградчик посетиха местността „Рудинето”, за да отдадат почит на защитниците на града по време на Междусъюзническата война. Тържеството се състоя пред скромния паметник издигнат  от признателните поколения на загиналите герои от 17-ти пехотен Доростолски полк. За да засвидетелстват почитта си и да поднесат венец бяха дошли представители на община Белоградчик и хора от туристическо дружество „Белоградчишки скали”, сред които бе и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов – зам-председател на Областния съвет на ветераните от войните, а също и председател на общинските структури на СОСЗР и ветераните от войните в Белоградчик

На място беше изнесена беседа от Емил Миланов, историк и бивш преподавател по история в местната гимназия, който говори за събитията от онова време.

След разпадането на Балканския съюз през 1913 г. избухва Междусъюзническата война. На 22 юни части на І-ва Българска армия навлизат през проходите „Кадъ боаз” и „Свети Никола” на територията на Сърбия и превземат Княжевац. По-късно армията се изтегля и е прехвърлена в района на Кюстендил и Цариброд. Това дава възможност на сърбите да се организират и предприемат настъпателни действия на българска територия в района на Вещица и Дъбравка. Подстъпите към Белоградчик са защитавани от 17-ти пехотен Доростолски полк, а  окопите и позициите на артилерията все още личат на местността.

IMG_3934Изключително ожесточени битки се водят на 8-ми юли. Във военните действия Сърбия участва с 4 батареи, разположени в подножието на връх „Кокошевец”. Същият ден  западните съседи на няколко пъти атакуват българските позиции от към селата Вещица и Дъбравка, като наближават на 300-600 крачки, но биват отблъснати  от пехотен и артилерийски огън.

Въпреки това нашите войски търпят сериозни загуби, което налага те да се оттеглят към Видин, където участват в защитата на града. Едва на другия ден сърбите разбират, че Белоградчик е без войскови формирования и тук се срещат с румънски войски дошли от Лом.

За поколенията, обаче не става ясно точно колко дни е бил окупиран Белоградчик от румънски и сръбски части. Възможно е това да е било до 18-ти юни, когато е подписано примирието за прекратяване на военните действия, а също и друга вероятност – до 28-ми юли, когато е подписан Букурещкия мирен договор.

Автор: Любомир Веселинов

no images were found