“Палемонтех” ще открие още 100 нови работни места в Монтана

“Палемонтех” ще открие още 100 нови работни места в Монтана

Собственикът на завода Андре Урех, кметът Златко Живков и зам. министър Любен Петров (oт дясно наляво) дадоха символичен старт на строителството в новия Технологичен парк на Монтана | снимка: МИ

Производителят на метални палети „Палемонтех“ ще инвестира 6 млн. лв. в нов завод в Монтана. Първата му копка беше направена на 18 февруари и се очаква новото предприятие да започне работа до края на годината. В момента „Палемонтех“ работи в помещениния под наем, но с разрастване на дейността собственикът Андре Урех е взел решение и за строителство на собствена база. Новият завод ще бъде с разгърната застроена площ от 5.6 дка върху 30 дка терен, който е собственост на компанията, уточниха от Министерство на икономиката. След като новият завод започне работа, се планира откриването на нови 100 работни места. В момента в „Палемонтех“ работят 26 души. Ако плановете за разразстване продължат да се развиват успешно, в следващите 4 години общият брой служители ще стигне 150 души.

Заместник-министър Любен Петров направи символична първа копка, заедно с директора на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, кмета на Монтана Златко Живков, представители на Посолството на Швейцария, и на бизнес организации. Любен Петров подчерта ангажимента на държавата за развитие на Северозападния регион и различните облекчения и преференции за инвеститори там.

Новото предприятие се намира в Технологичния парк в Монтана. Теренът е купен през 2014 г. срещу 508 хил. лв., платени на общината, припомня регионалният в. „Конкурент“. Освен цеховете за производство „Палемонтех“ ще изгради нова административна сграда и складове, на следващия етап от строителството. Първият, който трябва да приключи до осем месеца, е само за производствените площи. Инвестицията се финансира със собствени средства и не са използвани кредити.

Продукцията на „Палемонтех“ се пласира чрез швейцарскта търговска фирма на Андре Урех – Max Urch Lager und Foerdertechnik. Крайни клиенти са строителни компании, преработвателни предприятия, логистични и други фирми. Засега продажбите са само в Швейцария, но с новия завод компанията има намерение да разшири пазарите си към Германия, Франция и Австрия, съобщи Урех.

„Всички наши работници ще бъдат от регион Монтана. Търсим квалифицирана работна ръка, а за това ще стане съдействието на общината. Вече водим разговори в техническата гимназия тук да бъде открита специална паралелка по металообработване. След завършване младите хора веднага ще започват работа при нас. Възможно е да се въведе и обучение по швейцарската система – четири дни в училище и един ден работа в продължение на три години”, каза Андре Урех, цитиран от „Конкурент“.

Кметът на Монтана Златко Живков отбеляза, че „Палемонтех“ е една от първите чужди компании в Технологичния парк. Общата му площ е 90 дка, а досега три дружества са купили терени в него, като са платили близо 1 млн. лв. По думите на Живков в следващите две години в парка ще започнат още няколко производства с поне още 100 нови работни места. Технологичният парк има изградени комуникации, достъп до електричество, газоснабдяване и вода.