Отминалите Коледи в Белоградчик

Отминалите Коледи в Белоградчик

Илюстрация: Стара коледна картичка, публикувана в Белоградчишки ежедневен лист

В късите зимни дни Белоградчик е потънал в дълбокия сняг. Само тънките струи дим от къщите показва, че в тях има живот. Градът заспива след чистия пронизващ звук на войнишката тръба, която призовава войниците от полка на вечерна проверка. През зимата има много празници. Новогодишният офицерски бал в Офицерското събрание (Военния клуб) несъмнено е най-важното събитие в града. Офицерите са със своите парадни униформи. Специално поканените граждани, а те са най-личните на града, са в официалните си костюми. Командирът на полка открива танците, после старшите офицери и родителите на поканените госпожици са в приятелски разговори с чаши питие в ръка, а дансингът е на разположение на неуморните младши офицери и техните млади партньорки.

Празникът обаче е за всички граждани. Затова в този период има много вечеринки, организирани от различни съсловни сдружения и дружества. На тези вечеринки винаги има благотворителни томболи с най-различни по-големи и по-малки награди. През целия ми студентски живот с мен бе една такава награда – етажерка, изработена от учениците на намиращото се в града столарско, по-късно промишлено училище. В по-тесен младежки кръг това е времето на журовете, организирани по домовете с музика от грамофони и жизнерадостна веселба.

След Нова година идва Коледа – 6 – 7 януари. Разбира се, Коледа е празнувана винаги от християнското население на града. Модерната Коледа с коледната елха или бор е точно от това време. Това празнуване е силно повлияно от германската традиция. Коледните елхи се украсяват с германски играчки – разноцветни топки, гладки или покрити с имитация на скреж, шестолъчи звезди, разноцветни свещички, гирлянди, памук, книжни играчки. На сутринта след Бъдни вечер децата търсят под елхата своите подаръци. От тогава е и популярната коледна песен “Тиха нощ, свята нощ”, в оригиналния си германски вариант.

А сутрин денят започва в 6 с радио Белград, където германската военна редакция започва предаването си за войските от Източния театър на военните действия с много популярната по това време войнишка песен “Лили Марлен” в оригиналното изпълнение на Lale Andersen (1905-1972).

Бел. ред. Текстът “Ехо от миналото (1940-те) е предоставен на Severozapazenabg.com от проф. Борислав Тошев, автор на Белоградчишки ежедневен илюстрован лист. Ще се радваме да споделите най-хубавите си коледни спомени в коментар под текста или на адрес severozapazena@gmail.com.