Границите претоварени, отварят 8 нови ГКПП-та

Снимка: вестник “24 часа”

Източник: вестник “24 часа
Автор: Виктор Иванов

8 нови гранични пункта трябва да бъдат разкрити до 2017 г. Това предвижда стратегия за интегрирано управление на границите в следващите три години, която предлага вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Всички нови ГКПП-та ще са за преминаване с автомобили. 2 от тях ще са със Сърбия, като единият ще свързва разделените от Ньойския договор села Банкя в България и Петачинци в Сърбия. Вторият ще е при видинското с. Салаш.

Три от новите пунктове ще са с Македония близо до Струмяни, Симитли и Невестино, предвидено е и отварянето на пукт Рудозем-Ксанти с Гърция. Два пункта – при Кайнарджа и при Крушари, ще има на сухопътната ни граница с Румъния в Североизточната част на страната.

Досегашните ни пунктове се претоварват заради увеличаващият се поток на пътници. Само през 2013 г. през ГКПП-та са преминали над 9,4 млн. души, от които 7,3 млн. от страни извън ЕС.

Най-натоварената сухопътна граница е с Турция, но там не се предвиждат още пунктове.

По нея има риск от пристигането на големи групи бежанци от продължаващите конфликти в Близкия Изток и Африка, се казва в документа, внесен от Йовчев. Ще се увеличат и опитите занелегално преминаване и с фалшиви документи.

Граничари под прикритие – без униформи и с необозначени автомобили, ще обикалят в зона 30 км навътре по границата със страните извън ЕС – Турция, Сърбия и Македония. Те ще следят за незаконно преминали чужденци. Мярката е заради очакваното влизане на страната в Шенген и отпадането на границите с Румъния и Гърция.

Гранична полиция да поеме и задълженията на сегашната дирекция “Миграция” в МВР, предвижда още стратегията. Така ще се улесни връщането на нелегалните имигранти през общия център на евопейската агенция “Фронтекс”.

На митничарите пък ще бъде вменено задължението да следят интернет търговията, за да установяват и пресичат контрабандните канали.