Осем влака в Северозападна България спират да се движат

Разписанията и честотата на бързите железопътни маршрути ще остане без промяна

map_bulgaria_bdzОсем пътнически влака по линиите в Северозападна България са спрени от днес, 12 януари, а един е с променен маршрут, стана ясно от съобщение на „Холдинг БДЖ“. Преди дни от ръководството на държавната компания обявиха, че ще спрат общо 38 влака от линии в цялата страна и ще съкратят маршрутите на други десет. Целта е намаляване на разходите, като по изчисления на железопътния холдинг с тази мярка ще бъдат спестени 40 млн. лв. държавна субсидия. Друга причина за спирането на линии е недостатъчният брой локомотиви, поясняват от БДЖ.

Спрените влакове и съкратените линии имат много малко пътници, но нито едно населено място няма да остане без транспортна връзка, уверяват от държавната компания. При селища, които нямат връзки с друг обществен транспорт, е намален само броят на влаковете, т.е. те ще минават по-рядко.

Пътническите влакове по линиите на БДЖ се използват предимно от хората, пътуващи на кратки разстояния между близките населени места и много по-малко за пътуващите на далечни разстояния. Разписанието и линиите на бързите влакове няма да се променят засега. Съкращаване има само на една пътническа линия в Северозападна България – сутрешната от Враца до Горна Оряховица, която вече ще пътува само от и до Мездра. Влакът ще тръгва от Мездра в 6.30 и в 10.30 ще бъде в Горна Оряховица.

Списък на спрените влакове

Маршрут Заминава Пристига
Враца – Плевен 04:30 ч. 06:45 ч.
Видин – Мездра 10:30 ч. 14:07 ч.
Мездра – Видин 10:35 ч. 14:14 ч.
Мездра – Враца 05:55 ч. 06:13 ч.
Монтана – Бойчиновци 14:00 ч. 14:16 ч.
Бойчиновци – Монтана 13:06 ч. 13:21 ч.
Лом – Брусарци 11:33 ч. 12:00 ч.
Брусарци – Лом 12:30 ч. 12:58 ч.

Още информация за закритите линии може да намерите на сайта на БДЖ (http://bdz.bg/)

Железопътните връзки със Северозападна България бяха малко подобрени в последните години с пускането на Дунав мост II между Видин и Калафат. Мостът има жп линия, по която вече пътуват влакове и в края на миналата година БДЖ пусна новата си линия до Будапеща по него. Засега цялостната модернизация на железопътната линия от София до Видин се отлага за неопределено време, тъй като проектът е много скъп и за него няма осигурено финансиране. Оценката е за около 2.5 млрд. евро, които поне до момента няма откъде да бъдат осигурени. Част от пътя – отсечката от Медковец в обл. Монтана до Видин е планирана за ремонт с финансиране от проекта „Свързана Европа“, но все още няма информация кога ще могат да се изплащат пари по него и да започне същинското обновяване на трасето.