Опера в Белоградчик: Красивата тъга на Пучини

Опера в Белоградчик: Красивата тъга на Пучини

Подготовка за сцената на “Калето” | снимка: Severozapazenabg.com

В петък, събота и неделя жителите и гостите на Белоградчик ще видят най-голямото оперно събитие в региона за последните години – фестивалът „Опера на върховете“. В програмата влизат няколко оперни произведения и балета „Лебедово езеро“. Природата около Белоградчик и крепост „Калето“ ще бъдат естествен декор за постановките на Софийската опера и балет.

Първите изпълнения започват с фестивална импресия „Богове, великани, джуджета и валкюри“ по мотиви от „Пръстенът на нибелунгите“ на Рихард Вагнер. Импресията в залите на пещера „Магура“ ще бъде в три части – на 5, 6 и 7 август. Началото и в трите дни е от 17 часа. Преди да започне фестивала, ще ви разкажем за композиторите и техните произведения.

Джакомо Пучини

Един потомствен италиански музикант се ражда на 22 декември 1858 г. в гр. Лука. На по-малко от 40 години Джакомо Пучини достига славата си с първата си световно известна опера „Манон Леско“. За да стигне до нея, синьор Пучини минава труден житейски път, в който не спира да композира – с успех или без, но не се отказва дори при провалите. Заради ранната смърт на баща си Пучини има финансови затруднения още в първите години, когато започва да учи музика.

Първоначално младият Джакомо е органист в местната църква. Когато е на 18 години, заедно с един от братята си изминава пеш 20 мили до Пиза, за да гледат постановката на „Аида“ на Джузепе Верди. Така се ражда страстта на Пучини за опера. Често го наричат продължител на делото на Верди, но Джакомо работи в собствен стил и оригиналност.

Композиторът завършва Миланската консерватория през 1883 г. заедно с приятеля си, по-късно съперник на оперната сцена Пиетро Маскани. Първата му опера La villi („Самодивите“) има успех и е приета добре от публиката. Тогавашният влиятелен музикален издател и ментор Джулио Рикорди забелязва младия творец, откупва правата върху произведението и му поръчва да създаде нова опера за „Ла Скала“. Поръчаното произведение „Едгар“ претърпява неуспех, но не отказва Рикорди от подкрепата за Пучини. Следва „Манон Леско“, която донася световен успех, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“ и „Тоска“, която ще видим в Белоградчик тази вечер.

В личния живот композиторът търпи проблеми, включително автомобилна катастрофа, едва не завършила фатално. Следват годините на Първата световна война, световна криза и лични загуби. Насред трудните години започва да композира „Турандот“, която трябва да е еманацията на цялото му творчество. Преди да завърши операта, Пучини се разболява от рак и умира в Брюксел на 29 ноември 1924 г. Обратно на бедността, с която започва музикалния си път, в края му той е един от най-богатите композитори на всички времена – състоянието му е оценено на съвременния еквивалент на около 200 млн. долара.

„Турандот“, която ще се играе в събота в Белоградчик, никога не е завършена.