Общ. Монтана обяви началото на международен конкурс за детска рисунка

Общ. Монтана обяви началото на международен конкурс за детска рисунка

Един от миналогодишните победители – 10 – годишната Габриела Димитрова от Елхово | снимка: Международни празници “Дико Илиев”

Община Монтана обяви началото на международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, съобщиха от местната администрация. Той е за ученици от начален и гимназиален клас, като надпреварата е в две категории – между 7 и 11 години и 12-15 години. Темата на рисунките им трябва да бъде „Музиката и танците на моя народ“. Крайният срок за изпращане на рисунките е 1 април, до адреса на общ. Монтана –ул. „Извора“ 1, Монтана 3400.

Конкурсът е час от Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ и по-висока оценка могат да получат творбите на тази тема. Наградите са статуетка на фестивала, плакет от конкурса и грамота, а победителите ще гостуват за сметка на общината по време на музикалните празници от 27 до 29 май.

Martina Kolaric – 8 год, Сърбия, второ място през 2014 г.

Martina Kolaric – 8 год, Сърбия, второ място през 2014 г.

Оценяването е по три основни критерия – естетически качества, самостоятелност и идеен замисъл. Наградените творби стават част от фонд „Детско изкуство“ на Художествената галерия „Кирил Петров“. Първите 50 от класираните ще бъдат покани в дружеството на художниците „Тенец“ в Монтана.

От общината припомнят, че конкурсът е започнал още през 2000 г., първоначално само като регионален. От 2006 г. е международен и досега в него са участвали близо 8500 деца от 30 държави. Още за условията на конкурса може да видите в официалния сайт на празниците “Дико Илиев”: http://www.festival-dikoiliev.com/index.php?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=186&lang=bg.

Hin Ying Li – 9 - год. , Хонконг, първо място през 2014 г.

Hin Ying Li – 9 – год. , Хонконг, първо място през 2014 г.

Денислав Юлиянов Юлков – 11 г., България, второ място за 2014 г.

Денислав Юлиянов Юлков – 11 г., България, второ място за 2014 г.

Anna Maria Carstea, 8 - год, Румъния, трето място за 2014 г.

Anna Maria Carstea, 8 – год, Румъния, трето място за 2014 г.