Общински клуб “Русофили” е учреден в Белоградчик

В Младежкия дом на Белоградчик се състоя учредителна сбирка на инициативен комитет по повод създаването на общински клуб “Русофили”. Гост на срещата бе Владимир Казанчев – старши съветник и ръководител на икономическата група в посолството на Руската Федерация.

По време на дискусията стана ясно, че клуб “Русофили” е надпартийна структура и не съществуват възрастови ограничения за членство в клуба. Негови членове могат да бъдат не само хора учили или работили в Русия, но и всички желаещи, които през годините са запазили добрите си чувства и симпатии към руския народ, общата ни история и минало.

Целите и задачите на клуба са да запълнят огромния дефицит в духовните и културни връзки между България и Русия. По този начин, в известен смисъл той би могъл да играе ролята на една културно-масова организация. Неговата дейност ще бъде насочена към популяризиране на руския език, руската култура, литература, музика и др. Ще се организират тематични вечери, посветени на творчеството на класиците на руската литература. Участие в честването на годишнините по повод Освобождението на България и Денят на победата. Срещи с руските студенти от Московския университет, които вече 10 години провеждат своята учебна практика в Белоградчик. Участие в Националния събор на Движение “Русофили”, което ежегодно се провежда на язовир Копринка, край Казанлък и където ежегодно се събират над 10 хил. души. Ще се поддържат регулярни контакти с Руския културно-информационен център в София и посолството на Русия.

Владимир Казанчев честити на двадесет и шестимата учредители новоизградения клуб и им пожела успешна дейност, а ВИГ “Феникс” при местното читалище изпълни популярни песни от руската естрада на групите “Земляне”, “Любе” и Алла Пугачова.

Пресслужба Община Белоградчик