Община Чупрене планира нов ски курорт

Община Чупрене планира нов ски курорт

В Западна Стара планина ски курортите са малко и са предимно в Сърбия (снимката е архив на Severozapazenabg.com)

Община Чупрене ще търси инвеститори за нов ски курорт, стана ясно след обществено обсъждане на проект за спортна зона в Западна Стара планина. Проектът за нова ски зона „Миджур“ е бил представен пред обществеността в понеделник, след публикуване на обявление в сайта на общината. Той е подготвен от арх. Емил Леков, автор на подробния устройствен план на Банско и предвижда 16 км писти, лифтове, четири учебни плаца и места за паркиране, заедно с инфраструктура, съобщава БНР.

Пред Severozapazenabg кметът на Чупрене Ваньо Костин отрече бъдещата ски зона да засяга по някакъв начин резервата Чупрене. По думите му мястото за спортните съоръжения е далеч и защитените местности няма да пострадат. Той обясни, че са решили да направят проект, след което ще се търси инвеститор, защото без проект няма как да се привлекат средства. Макар да е имало презентация с описания на бъдещия курорт, Костин каза, че не е възможно да ни изпрати никакви документи и планове, защото тепърва щяло да се работи по тях и да се искат екологични оценки.
Костин добави, че на обсъждането е имало много хора, включително екологични организации и като цяло идеята се е приела добре.

От думите на кмета, цитирани от БНР, става ясно, че 26% от защитената местност „Миджур“ би попаднала в бъдещата ски зона. Водата за съоръженията идва от реките Покълска и Бърза река, а общо зоната ще заема 710 дка, съобщава националното радио.

Авторът на проекта Емил Леков през последните години създаде множество устройствени планове за ски зони, но само част от тях са реализирани. През октомври миналата година той представи една от последните си идеи – ски център над Дупница, в близост до Национален парк „Рила“. Леков е работил по различни проекти заедно с „Юлен“, концесионери на ски зоната в Банско.

Община Чупрене е разположена по северните склонове на Западна Стара планина под връх „Миджур“, който е най-високият в този дял на планината. Тя е сред по-малките общини в обл. Видин и е съставена от осем села, вкл. общинския център Чупрене. По данни на Областната администрация – Видин безработицата в Чупрене към края на 2014 г. е била около 50%. Досега общината се рекламира основно като дестинация за екологичен и селски туризъм, това е заложено и в плановете й за развитие.

Биосферния резерват „Чупрене“ е под защитата на ЮНЕСКО от 1977 г. В него са останали едни от последните местообитания на защитени растителни и животински видове – прилепи, влечуги, белошипа ветрушка, ливаден дърдавец и др. През резервата минава един от главните прелетни пътища на птиците и тук е единствената естествена популация на глухар, по данни от общ. Чупрене. Резерватът е единственият, постоянно обитаван от вълци, а смърчовите му гори са на повече от 100 години. След изчезването на риса в България преди десетилетия има сведения, че той постепенно се завръща и е виждан в резерват „Чупрене“.

Изчезналият преди десетилетия рис постепенно се връща и има сведения за популации до Чупрене

Изчезналият преди десетилетия рис постепенно се връща и има сведения за популации до Чупрене