Община Враца ще търси инвеститор за нов търговски и офис център

Сувенирната палата във Враца ще се превърне в нов търговски център с офисни площи, съобщи кметът на града Калин Каменов по време на публично обсъждане на проекта, представен в четвъртък. По думите на Каменов идеята на общината е да търси инвеститор за идеен проект, който също да бъде предложен за публично обсъждане. След одобрение и издаване на разрешително за строеж, старата сграда ще бъде съборена. Новата отново ще се нарича Сувенирна палата, в която ще има търговски и офис площи, заедно с подземен паркинг.

„Радвам се, че има будни граждани, с които да обсъдим една идея, която смятам, че е за добро“, каза кметът. Каменов коментира, че Сувенирната палата е важна сграда за града, но вече е изчерпала съдържанието и функциите си и е необходимо да придобие нов, модерен и съвременен вид. „Един такъв обект, който често е посочван като емблема на Враца, трябва да има стойност за нашия град. Смятам, че решението, свързано със Сувенирната палата е важно за всички и няма да се вземе еднолично – ще го вземем заедно с вас“, добави градоначалникът.

Според общината с новата сграда представителите на бизнеса, които искат развитие, ще намерят модерно и привлекателно място. При избора на потенциален инвеститор ще се заложи изискване общината да има собственост върху част от етажите. Плановете са търговските площи да останат с размер, който е поне колкото досегашните магазини в Сувенирната палата.

„Ние като Община и аз като кмет, ще отстоявам критериите на проектите, които ще заложим за в бъдеще да отговарят на архитектурните дадености и специфика на района, в които се намира Сувенирната палата.“, каза Каменов, цитиран от общината. Като цяло дискусията премира с интерес, присъстващи бяха граждани,архитекти, художници, дизайнери, председателят на Общинския съвет Румен Атов, областният управител Малина Николова, представители на общинското и областното управление. Главният архитект на общината Чавдар Спасов разказа историята на сградата, статутът й и сегашното й техническо състояние. От страна на гражданите имаше предложения какви дейности да се развиват в бъдещата нова сграда.

Кметът Каменов отрече слуховете за построяване на мол на мястото на Сувенирната палата и милиони инвестиции от страна на общината.