Община Видин очаква нови инвестиции и европейско финансиране

Община Видин очаква нови инвестиции и европейско финансиране

Дунав мост между Видин и Калафат също помага донякъде за икономическото оживление в общината

Община Видин вече няма запорирани сметки и ще разчита на европейски проекти за финансиране на различни инициативи и инвестиции. Това съобщи кметът на града Огнян Ценков след последното за годината заседание на общинския съвет. Доскоро повечето сметки на общината бяха запорирани заради неплатени дългове и това правеше невъзможна нормалната й работа. За бързо разплащане Видин получи безлихвен заем от държавата за 2 млн. лв.
От думите на Ценков става ясно, че много граждани и юридически лица са платили закъснелите си местни данъци и такси след призива му да се издължат. На 10 компании, на които община Видин е длъжник, вече е започнало превеждането на парите със средства от държавния заем, уточнява Ценков. С четири от фирмите има сключени споразумения и те са се съгласили да не искат aзапори заради забавените плащания.

„Това е благодарение на всички нас, на доверието, което постепенно възвръщаме в бизнес-партньорите. Много се надявам то да е за продължителен период от време и това ще бъде една от основните задачи през 2016 г. За по-малко от два месеца ръководството на Община Видин успя да реши спешните въпроси, да покаже, че ще върви в една последователност и упорито ще следва принципите, които сме поели като ангажимент и ще продължаваме да печелим доверието на гражданите”, коментира Ценков.

За следващата година много от инициативите и проектите на общината може да се финансират по програмата за трансгранично сътрудничество „България-Сърбия“. Местната власт кандидатства по няколко приоритетни оси, с които да осигури пари за сметопочистваща и сметоизвозваща техника, за култура – фестивала „Дунавски вълни“, да се купят нови инструменти за Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и Симфониета – Видин. Надеждите на общината са да получи пари и за медицинска апаратура за ранна диагностика и наблюдение на гръбначни изкривявания на деца.

Видин очаква и частни инвестиции, се разбра от думите на Огнян Ценков. Към общината има отправени две инвестиционни предложения на етап „проучване“. Ако бъдат реализирани, в района ще се открият общо 150 нови работни места. Приоритет за 2016 г. ще бъде и откриването на филиал на Плевенския медицински университет във Видин. Северозападна България е единственият от регионите на България без висше учебно заведение. Най-близкото е в Плевен, а Видин, Враца и Монтана са сред малкото областни градове, в които може да се учи само до завършване на средно образование.

За улесняване на граждани и фирми община Видин е започнала промяна на вътрешните правила на работа и въвеждане на унифицирани услуги, съобщи секретарят на общината Иванела Андреева. За модернизация на администрацията може да се кандидатства и по програмата за трансгранично сътрудничество, посочиха от местната власт. През януари общинския съвет ще обсъди и гласува програма за управление.