Обходният път на Монтана ще бъде открит днес

Обходният път на Монтана ще бъде открит днес

Строителството на пътя | снимка: АПИ

Обходният път на Монтана ще бъде официално открит днес, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Министър Лиляна Павлова и Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще прережат лентата на съоръжението при пътния възел за Лом. Обходът трябваше да е готов преди година, но се забави и оскъпи.

През ноември АПИ обяви, че на изпълнителя „Обход Монтана“ е дадена допълнителна обществена поръчка без конкурс, за довършителни работи на стойност 5.91 млн. лв. с ДДС. Проблемни са били два участъка от обшо 640 м, в които е имало високо ниво подпочвени води и невъзможност да се оттичат падналите дъждове. Проблемите са излели наяве след обилни валежи тази есен. Друга спънка е създало и свличане на изкоп. Уведомление за този проблем е било изпратено още през лятото на 2013 г., а валежите преди няколко месеца са показали, че наводненията там могат да станат сериозни.

Изпълнител на целия обект е консорциумът „Обход Монтана“ с партньори „Трейс груп Холд“ и „Пи Ес Ай“, а първоначалната цена на обхода беше 46.57 млн. лв. с ДДС, припомня Mediapool.bg. Финансирането е от оперативна програма „Транспорт“.

Общата дължина на околовръстия път е 12.45 км, той е част от международното трасе Е79. Министър Павлова отбелязва, че с пускането на „Дунав мост 2“ при Видин значително се е увеличил трафикът между Ботевград и Видин.

Поглед към строителните работи | Снимка: АПИ

Поглед към строителните работи | Снимка: АПИ