Областният управител на област Видин посрещна посланика на Израел, Н. Пр. Шаул Камиса Раз

Областният управител инж. Цветан Асенов посрещна посланика на Израел, Н.Пр. Шаул Камиса Раз

На 7 март, областният управител на област Видин, инж. Цветан Асенов посрещна посланика на Израел, Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз.

Посещението е по повод инициативата „Направи добро“ – 70 добри дела, която се организира от Организация на евреите в България „Шалом“. Кампанията е посветена на 70-годишнината от спасението на българските евреи през 1943 година и почитане паметта на загиналите евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Инж. Асенов и Н. Пр. Шаул Камиса Раз проведоха работна среща в Областна администрация Видин. На срещата присъства и д-р Александър Оскар, вицепрезидент на Европейския съвет на еврейските общности, заместник-председател на Организация на евреите в България „Шалом“ и председател на регионалната организация на евреите в град София.

По време на срещата се дискутираха възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, свързан с културно-историческото наследство в областта, както и балнео-санаториалния туризъм. Обсъдиха се възможностите за взаимни проекти в сферата на земеделието, леката и преработвателната промишленост.  Областният управител запозна г-н Раз с идеята за създаването на интермодален логистичен терминал и автопарк в околностите на град Видин.

Областният управител представи на гостите проекта за възстановяването на Видинската синагога, както и идеята за сформиране на Инициативен комитет, за провеждане на културно-информационни мероприятия по повод отбелязването на 120 – годишнината от изграждането на Видинската синагога. Годишнината се навършва през октомври 2014 година. Идеята е в инициативния комитет да участват Областна администрация Видин, Държавен архив – Видин, организация на евреите в България „Шалом“, фондация „АКИН“, АПЕР – Александър Пройнов, неправителствени организации, интелектуалци и представители на бизнеса. На вниманието на посланика бяха представени конкретни информационно-образователни и културни мероприятия, които да бъдат проведени в периода май 2013 – октомври 2014 година. Посланикът изказа своята подкрепа към стартиралите проекти и приветства представените му инициативи.

След срещата в Областна администрация, гостите посетиха Медицинския център на МБАЛ „Света Петка“, където връчиха безплатни очила на децата, при които има установени проблеми при очните прегледи, извършени в периода 3-7 март.

Официалните лица се запознаха с екипа от специалисти на Александровска болница, които близо седмица безвъзмездно, преглеждаха деца от общините Видин и Кула, в рамките на кампанията „Направи добро“ – 70 добри дела.

Програмата на посланика продължи със среща с еврейската общност във Видин, след което Н.Пр. Шаул Камиса Раз и инж. Асенов, поднесоха цветя пред еврейския паметник във Видин.

Преди отпътуването си, посланика на Израел, даде пресконференция в Областна администрация Видин. Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз съобщи, че в средата на месец май, отново ще посети Видин, заедно с израелски представители на бизнеса. Г-н Раз изрази своята подкрепа за благоденствието на местната общност и изказа благодарност за съвместната работа на Областна администрация Видин, общините Видин и Кула, на ръководството на местната болница, Лайънс клуб Видин и представителите на Куадрант Бевъриджис България за неизменната подкрепа при реализирането на инициативата „Направи добро“ – 70 добри дела.

По време на пресконференцията д-р Александър Оскар обобщи резултатите от проведените безплатни очни прегледи във Видин и Кула. За пет дни са прегледани 753 деца, като 149 от тях са от Кула. Средната възраст на децата, посетили прегледите, е осем и половина години. На 82 деца са изписани очила. Част от безвъзмездно предоставените очила са вече получени от пациентите, а следващата седмица ще пристигнат и останалите, съобщиха от областната управа.

no images were found