Областния център -Видин ще консултира желаещи да започнат собствен бизнес

Областния център -Видин ще консултира желаещи да започнат собствен бизнес

В помощ на хората, които искат да разработят собствен бизнес, ще е насочена от тази есен основната работа на Областния информационен център – Видин (ОИЦ), съобщиха от организацията. Центърът се занимава с консултиране и осигурява информация за европейските фондове. В последните месеци от ОИЦ отчитат увеличение на посетителите, като най-много са въпросите за Програмата за развитие на селските райони и оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“.

„И в момента центърът подпомага ежедневно, в рамките на своите компетенции и правомощия, проектната активност на бизнеса в област Видин, сега ще насърчим с навременна информация и гражданите, който искат да развият собствен бизнес“, коментира управителят на Центъра Мариела Савкова.

Всеки, който иска да развие собствен бизнес или вече има такъв, може да получава месечна справка за актуалните възможности за европейско финансиране, обясниха от ОИЦ. Справката е за местната общност и е собствена разработка на екипа на центъра, разказва експертът Яна Гъркова. По думите й досега са се абонирали стотици граждани, фирми, институции и неправителствени организации, а броят им постоянно расте. Цел на екипа е и привличането на млади хора към развитие на младежко предприемачество, политики за сближаване с ЕС и граждански умения, добави Савкова.

От създаването си през 2011 г. досега ОИЦ е провел 260 информационни срещи с повече от 3500 участници – от бизнеса, неправителствени организации, местна власт, държавни институции. Общо 5500 души са минали на място в Центъра, за да получат информация. Консултациите са отворени за всеки – на място, по мейл или по телефона. Дейността на ОИЦ – Видин се финансира по оперативна програма „Добро управление“. Той е част от мрежата на 28 областни центъра, които популяризират фондовете на ЕС и възможностите за подобряване на средата с тях.