Областният управител на Видин получи плакет за продължаващото успешно сътрудничество с област Ортенау при посещението си в германската провинция Баден-Вюртемберг

Община Олсбах дари на община Чупрене пожарен автомобил за опазването на горите и защитата на населението при пожари и бедствия.

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов получи плакет за продължаващото успешно сътрудничество с област Ортенау при посещението си миналата седмица в провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Почетното отличие му бе връчено от областния управител на Ортенау Франк Шерер на среща между представители на бизнеса и администрациите от двете области.

Визитата на инж. Кръстьо Спасов и водената от него делегация се осъществи по покана Франк Шерер в рамките на сътрудничеството, установено през 2010 г. между Видин и Ортенау.

В състава на видинската делегация участваха кметове на общини, управители на строителни фирми и винарски изби, председателите на Търговско-промишлената палата и Строителната камара, директорът на „Свободна безмитна зона – Видин” и експерти от областната администрация.

По време на посещението си инж. Кръстьо Спасов и придружаващите го лица посетиха Горско стопанство „Матенхоф” в Бергхауптен и местния пазар „Марктшойн” за храни, произведени под обща регионална марка. В предприятието за винопроизводство в Гегенбах и винарната в Ортенберг те бяха запознати с високите стандарти при отглеждането на лозя и технологиите за производство на вино. В Шванау видинската делегация имаше възможност да разгледа компанията „Херенкнехт”, която е постигнала 80 % от световното производство на машини за прокопаване на тунели. Във фирмата работят над 4 000 души, а стойността на годишното му производство надвишава 1 милиард евро.

На среща в Европейския институт в гр. Кел областният управител на Видин представи възможностите за инвестиции в региона. Пред представители на немската администрация и бизнес той очерта добрите перспективи за сътрудничество в сферата на хранително – вкусова промишленост, земеделието, туризма и използването на алтернативните източници на енергия. „Имаме отлични условия за развитие на органичното производство в лозарството, овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството”, отбеляза инж. Кръстьо Спасов.
Областният управител подчерта, че продължаващото четвърта година добро партньорство е благоприятна основа за съвместни инициативи по Дунавската стратегия и Структурните фондове на Европейския съюз през програмния период 2014-2020г. „Двете администрации могат работят за повишаване на административния капацитет чрез обмяна на опит и добри практики между експертите”, каза инж. Кръстьо Спасов.

Областните управители се договориха да продължат сътрудничеството между Видин и Ортенау чрез разширяването на контактите между кметовете и представителите на бизнеса от двете области, както и чрез партньорство за реализация на съвместни проекти в образованието, обучението и квалификацията на кадри, селското стопанство и инфраструктурата.

В знак на признателност и в уверение на своята подкрепа, Франк Шерер връчи на инж. Кръстьо Спасов плакет на област Ортенау. „Освен средновековния замък „Баба Видин”, Видин вече има и друг символ – Дунав мост 2”, каза инж. Кръстьо Спасов, поднасяйки на германския си колега картина с изображението на моста при Видин – Калафат. Областният управител връчи на Франк Шерер почетен плакет на Областна администрация – Видин и отправи покана към германския си колега да посети региона през 2015 г.
Домакините в Ортенау зарадваха гостите си от Видин със специално дарение – пожарен автомобил. Специализираната противопожарна техника се предоставя безвъзмездно от обществеността на община Олсбах в помощ на община Чупрене при опазването на горския фонд и защитата на населението при пожари и бедствия.
„Дарението за Чупрене решава важен за общината проблем, тъй като тя разполага с огромна горска площ и всяка година през летния период има рискове от пожари”, каза с благодарност кметът на общината Ваньо Костин. Той благодари на кмета на Олсбах г-н Брудер на церемонията по символичното предаване на пожарната кола.
Дареният автомобил да бъде транспортиран до община Чупрене от германски пожарникари през юли 2014 г. Община Олсбах ще поеме разходите за транспорта и за престоя на немските специалисти, по време на който те ще обучат българските си колеги в работата и експлоатацията на противопожарната техника.

Пресслужба община Видин