Областният управител Момчил Станков проведе среща във връзка с усложнената зимна обстановка в област Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков проведе среща с членове на Областния кризисен щаб във връзка с усложнената зимна обстановка в региона, причинена от ниските температури и образувалата се от падналия дъжд поледица през последните три дни. В дискусията участваха Любомир Низамов и Огнян Ценков, които от днес встъпиха в длъжност като заместник областни управители.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Станислав Генчев докладва, че към 12.00 ч. днес без ток е цялата територия на община Грамада, част от гр. Кула и с. Бойница, селата Новоселци, Синаговци и Бела Рада в община Видин, селата Вещица, Извоз и Дъбравка в община Белоградчик, Раковица и Киреево в община Макреш, с. Дреновец в община Ружинци и две къщи в с. Върбово, община Чупрене. Няма проблеми с ел.захранването в общините Брегово, Димово и Ново село.

За отстраняването на ел.повреди са мобилизрани аварийни екипи на ЧЕЗ, ПБЗН и Областно пътно управление. Помощ им оказват специализирани екипи и техника от Монтана, Лом, Мездра, Враца, Ловеч и София. Възстановителните работи са затруднени, поради честите аварии по електропроводи и пътища, причинени от обледяването на ел. съоръженията и падащите под тежестта на леда клони и дървета.

Всички 7 ел. подстанции на Мрежови експлоатационен подрайон Видин работят нормално. Отстраняват се повреди по два електропровода с високо напрежение, захранващи с ток Белоградчик и Ружинци.

Към момента всички пътища са проходими. Екипи постоянно обхождат маршрутите и реагират незабавно в критичните участъци.
Областният управител на Видин изиска да бъде информиран постоянно за обстановката на територията на региона. Момчил Станков ще посети днес следобед община Белоградчик, където е обявено бедствено положение. Той насрочи за утре от 9.00 часа ново заседание на кризисния щаб.

Пресслужба община Видин