Областният управител инж. Кръстьо Спасов поздрави видинските архивисти с професионалния им празник

Държавен архив – Видин отбелязва 10 октомври с изложба в памет на видния политик, общественик и родолюбец Илия Цанов

„Поздравявам създателите и продължителите на архивното дело в област Видин. Благодарение на труда и любовта им към професията, видинските граждани притежават внушителен документален фонд с безценни свидетелства за своята забележителна история, личности и събития. Затова, от създаването си преди повече от половин век, Държавен архив – Видин се радва на високо обществено доверие и престиж както в региона, така и в страната”, казва областният управител инж. Кръстьо Спасов в поздравителния си адрес по случай Деня на архивиста – 10 октомври. В него той засвидетелства уважението си към видинските архивисти, сътрудници, партньори и дарители на архивния фонд.

„Бъдете все така активни, всеотдайни и последователни във Вашата дълготърпелива и задълбочена изследователска и научна работа. Нека бъдат успешни усилията Ви в това родолюбиво дело – съхраняването на историческата ни памет, самосъзнание и гордост”, подчертава инж. Кръстьо Спасов, като пожелава на архивистите здраве, радост и благополучие.

Областният управител приветства инициативата на Държавен архив – Видин да отбележи своя професионален празник с почитането на една от най-ярките личности на старопрестолния град – адвокат Илия Цанов (1835-1901 г.), виден български политик, общественик и родолюбец.

Документалната изложба „Илия Цанов – бранител на правото, истината и националното обединение” ще бъде открита в 16.00 ч. във фоайето на видинската архивна институция.

В периода 2011-2013 г. Висшият адвокатски съвет провежда в памет на своя именит предшественик поредица от събития в София, Видин, Русе и други градове в страната. По повод 135-годишнината от процеса срещу участниците в Ботевата чета и 110-годишнината от смъртта на техния служебен защитник Илия Цанов, е издаден сборникът „Илия Цанов – из записките ми”, документалният филм „Служебният защитник” и е възстановена паметната плоча на гроба на бележития видинчанин в столицатa.

Областна администрация – Видин