Областният управител на Видин провери ремонта на читалището в Ново село, финансиран с половин милион лева от Публичната инвестиционна програма

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов провери хода на строително – възстановителните работи на читалище „Земеделец 1874 г.” в с. Ново село. За цялостното обновяване на читалището – паметник са отпуснати 462 086 лева от държавния бюджет по Публичната инвестиционна програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

При посещението си днес в община Ново село инж. Кръстьо Спасов остана удовлетворен от напредъка на ремонтните дейности, започнали преди два месеца. Основната реконструкция включва подмяна на покрива, дограмата и системата за топлоизолация, обновяване на фасадата, тротоарите и зелените площи около сградата. Извършват се основни подобрения и във вътрешното пространство – на салона и сцената, работните помещения, архива и др.

„Работата на обекта е напреднала изключително много. Радвам се, че с финансовата подкрепа на правителството сградата на читалището ще се запази не само като архитектурна стойност, но и като важен културен център на община Ново село”, коментира инж. Кръстьо Спасов в разговор с кмета на общината Георги Стоенелов. От своя страна кметът изрази увереност, че ремонтът ще завърши до 1 ноември и в Деня на народните будители читалището в Ново село ще посрещне своята 140-годишнина в обновена сграда.

Георги Стоенелов изрази благодарността си за осигуреното от правителството финансиране, като отбеляза, че такъв мащабен ремонт на читалището не е правен от 60 години насам.

Сградата на читалището – паметник „Земеделец 1874” е проектирана от арх. Илия Попов (1875-1952 г.), който е автор и на часовниковата кула на местната църква „Св. Никола” и един от архитектите на забележителната сграда на Министерството на земеделието и храните в столицата. Роденият в Ново село именит архитект, заедно с видния български диригент и педагог Софрони Ангелов, са сред основните дарители и общественици, спомогнали за създаването и развитието на местното културно средище.

Областна администрация Видин