Няма опасност от преливане на язовири в областите Видин и Враца

Източник: http://dariknews.bg/

Източник: http://dariknews.bg/

Язовирите в областите Видин и Враца засега не са застрашени от преливане, съобщиха от областните администрации на двата региона. В понеделник и вторник е направена проверка на водните съоръжения заради сигнали за повишени нива на реките. От областното управление на Враца обявиха, че в общ. Борован двата язовира – “Гарвански геран” и “Тихият лъг” се изпускат под контрол през основните си изпускатели. В общ. Хайредин водите на яз. “Рогозен 1” и “Бързина” са преминавали през преливниците с около 200 литра в секунда във вторник и според наблюденията на специалистите поне за момента няма опасност от преливане на изкуствените водни съоръжения и разлив на реки в обл. Враца.

От областната администрация допълват, че има организация за денонощно наблюдение на водните нива в района. Проверката на язовирите е наредена от областния управител Малина Николова след сигнал на гражданин до Областната дирекция на МВР-Враца и информация от кмета на Мизия Виолин Крушовенски за повишено ниво на р. Скът. Реката заля Мизия през лятото и градът беше един от най-пострадалите от наводненията миналата година. Все още не е обявена точно каква е причината за тежкото наводнение – доклад на прокуратурата, обявен в края на миналата година, показа като проблеми неподдържани язовири, липса на адекватен контрол, на финансов ресурс и размиване на отговорността кой точно контролира съоръженията. Информацията от доклада се анализира от Върховната административна прокуратура.

Във Видин проверката, разпоредена от областния управител Момчил Станков е установила, че всички язовори в областта са “в стабилно състояние”. Зам.-областния управител Огнян Ценков коментира, че проверката е планова и не е свързана с аварии по съоръженията. Той успокои, че няма причини за безпокойство. Проверките продължават, като до края на тази седмица трябва да бъдат инспектирани 18 потенциално опасни язовира, посочват от областната администрация. Проверките са за конструкциите, стабилността на стените, преливниците и крановете, включително и на речните корита, по който трябва да преминат водите в случаи на изпускане. Във вторник са огледани язовирите “Бяла Рада” в общ. Видин, “Нишор” до Бойница, “Кула” и “Полетковци” в общ. Кула.

Според данните от последните проверки на язовирите в цяла България, опасните съоръжения са близо 80. Възможно е след есенните и зимните наводнения още язовири да са повредени. В обл. Видин поне според доклада на Министерство на околната среда и водите опасни съоръжения няма. В обл. Враца това са “Гарвански геран”, “Сухия скът”, “Градешница” и “Бързина”. В обл. Монтана проблемни са три язовира – “Студен кладенец”, “Илиевското” и “Над селото”. От областната администрация на Монтана засега не са обявявали резултати от проверки по съоръженията.