Нов филм за Ботев с премиера във Враца

Нов филм за Ботев с премиера във Враца

Документалният филм може да бъде показан по заявка и в други населени места | снимка: “НЕзабравимата България”

Документалният филм „100 000 крачки с Ботев“ ще бъде показан безплатно на премиерата си на 5 януари от 17 часа, съобщава „Дарик-Враца“. Представянето ще е в Регионалния исторически музей във Враца. Филмът е режисиран и продуциран от Искрен Красимиров и е втора част на трилогията му, посветена на Христо Ботев.

Лентата е снимана по време на Националния туристически поход „Козлодуй-Околчица“. В главната роля е Филип Филипов, учител в местната Природо-математическа гимназия. Той участва и в първата част на трилогията „Ботев: От Голгота към Свобода“. Водещ във филма е актьорът Костадин Султов, който снима пети поред филм с режисьора Искрен Красимиров.

Трилогията е част от проекта „НЕзабравимата България“ , създаден от Красимиров, учителят Филипов, актьора Султов, сценариста Красимир Стефанов, експертът Георги Маринов и консултант Росица Кузманова. Целта им е да направят по-популярни българските национални герои с помощта на документални филми. Всички те са със скромен бюджет, а „НЕзабравимата България“ разчита на дарения.

Досега ентусиастите са направили филми за Софроний Врачански – „Грешникът Светец“, представен през октомври 2015 и „Съзвездието на войводите“. Филмите могат да бъдат закупени през сайта на организацията, а може да се направи и заявка за прожекция във всяко населено място в България.