Нов вид гъба е открита в парк “Врачански Балкан”

Нов вид гъба е открита в парк “Врачански Балкан”

Дендроколибия | снимка: ПП “Врачански Балкан”

Нов вид гъба е открита от любител-гъбар в Природен парк „Врачански Балкан“, съобщиха от дирекцията на парка. Гъбата е дендроколибия (Dendrocollybia racemosa) и е един от редките видове в района. Намерена е от Павел Неделев в гората над с. Згориград. Досега на територията на България дендроколибия е откривана близо до Благоевград. Над Враца е второто находище.

Ето какво разказват от Природен парк „Врачански Балкан“ за редкия вид:

„Плодното тяло на Dendrocollybia racemosa се появява през есента сред паднали листа и иглички в широколистни и иглолистни гори. Характерно за нея е, че расте върху гнилите останки на други по-едри гъби, като гълъбките и млечниците. Тази особеност – една гъба да расте върху друга гъба, се среща много рядко. Дендроколибия е уникална с множеството странични израстъци по пънчето, което наподобява клонче на дърво.

Друг интересен факт е, че тя образува два вида спори – едните разположени под основната шапка, а другите под малките закърнели шапчици на множеството разклонения. Гъбата има невероятната способност да образува едновременно два вида спори, което помага на вида да оцелее и да се разпространява на по-големи територии. Малкият ѝ размер и способността успешно да се маскира в средата си, обясняват защо толкова рядко любители гъбари и миколози попадат на нея.“