Новият алманах “Огоста 2016” събира 130 творци

Новият алманах “Огоста 2016” събира 130 творци

Представянето на алманаха | Снимки: общ. Монтана

Петото издание на алманаха за литература, изкуство, култура „Огоста’ 2016” бе представено в Монтана на 1 ноември – Ден на народните будители. Томът с респектиращ обем от близо 400 страници побира между кориците си творби от 94-ма творци на перото и 36-ма на визуалните изкуства. Сред тях 80% са произведения на автори от Северозападна България. „В сборника не се състезават различните характери, а творбите.” – каза главният редактор на алманаха Мартен Калеев. Той призова многобройната аудитория за позитивно отношение с посланието: “С тежки думи можем само да се разделяме, а с добри да се събираме.”

Само добри думи прозвучаха в художествената галерия “Кирил Петров” за добилия престиж не само в региона алманах. Кметът Златко Живков оцени факта, че изданието е надскочило границите на Северозапада. Безспорно общината като негов издател е проявила далновидност, подкрепяйки идеята на Мартен Калеев като председател на Дружеството на писателите за ежегоден алманах „Огоста”. Освен това миналогодишното издание на сборник достигна до бесарабските българи в Молдова и Украйна, до банатските – в Румъния, а също и в Австрия, Русия, САЩ, Канада, Китай, където се чете от студенти, изучаващи български език.

Новото издание на алманаха е по-различно от предходните, защото допуска на страниците си за първи път 21 нови автори. Също така в него са включени произведения на английски и на северозападен диалект. Най-младата авторка Ванеса Димитрова – единадесетокласничка от ПГПЧЕ „Петър Богдан” в Монтана, публикува свои стихове на езика на Шекспир. Произведения на Стоян Николов – Торлака и Ели Лозанова, написани на местен диалект, също са включени в алманах „Огоста”. Въпреки резервите на част от литературната общност към това ново направление, проф. Миглена Николчина бе категорична: ”Северозападното слово е особената мелодия на българския език.” Тя бе специален гост на представянето на алманаха, защото откъс от „Трусът” – роман на нейния баща Илия Николчин, забранен през 60-те години на миналия век, е включен в сборника в раздел „Библиотека памет”.

На корицата на алманаха са изведени имената на роденият във Видин проф. Андрей Пантев, на португалски поет и есеист Фернандо Песоа, Андрей Андреев, Стефанка Кръстева и Ивайло Балабанов. За корицата на алманаха е избрано платното “Село в планината” на родения преди 105 г.в с. Мокреш художник Здравко Александров. Изборът е на художникът Теодоси Антонов, който заедно с писателя Мартен Калеев и редакционна колегия, включваща Цветан Илиев (поет от Враца) и Ненчо Славчев (поет от Видин) са подбрали творбите за тазгодишното издание на алманаха.

За атмосферата на представянето на алманах “Огоста”, събрало над 80 ценители на литературата и изкуството, актьори, художници, поети, писатели, преподаватели по литература, представители на културните институции и на местната власт, допринесе и изложбата от националното биенале „Тенец”, на чиито фон се състоя събитието. Че в зала има много енергия, бе категорична и Наталия Цветанова – директор на ДГ № 6 „Слънце”. Тя пристигна в галерията веднага, след церемония, на която й бе връчена наградата за поезия от осмото поредно издание на Националния конкурс за учители творци, организиран от издателска къща „Анубис“ и издателство „Булевст 2000“. „Това е така, защото алманахът не е служебно издание, той е книга, която ще ни топли занапред. “ – коментира думите й проф. Миглена Николчина.

Автор: Матея Маринова
Клуб “Медии”

Ванеса Димитрова на преден план) по време на представянето

Ванеса Димитрова на преден план) по време на представянето