На къмпинг във Врачанския Балкан

На къмпинг във Врачанския Балкан

На територията на природния парк има кътове за отдих и разпъване на палатки | снимки: ПП “Врачански Балкан”

Предложените промени в Закона за туризма, които забраняват свободните ваканции на палатка, предизвикаха широко недоволство, а президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще им наложи вето. Дали това ще се случи, предстои да видим. Независимо от забраните и съвсем спокойни за законно опъване на палатка ви предлагаме един къмпинг във Врачанския Балкан. Описанието и предложения маршрут са подготвени от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“. На път към тях може да видите много растения, животни и редки видове гъби като дендроколибия.

По пътя | Снимка: ПП "Врачански Балкан"

По пътя | Снимка: ПП “Врачански Балкан”

Място за къмпинг – местността „Кариерата“ – над с. Згориград

Ако обичате да прекарате повече време сред природата и да нощувате под открито небе Дирекция на ПП “Врачански Балкан” Ви съветва да използвате специално обозначените за това места. На територията на ПП “Врачански Балкан” са построени 8 заслона с барбекю и кътове за отдих.

Как да стигнете:
С кола или с колело: следвате пътя за пещера „Леденика“. Къмпингът се намира след два завоя от разклона за с. Згориград.
Пеша: Тръгвате по познавателен маршрут “Враца – пещера „Леденика” с начална точка Прохода Вратцата. След 30 мин. ще достигнете кариерата, където е обособен къмпингът.

Към "Леденика" | Снимка: ПП "Врачански Балкан"

Към “Леденика” | Снимка: ПП “Врачански Балкан”

В съчетание с нощувката сред природата може да минете и разходка „Враца – пещера „Леденика“. Имайте предвид, че в лошо време може да не ви пуснат да влезете в пещерата, тъй като новият проект за осветлението и инфраструктура на „Леденика“ няма резервно захранване. По тази причина осветлението може да спре при силен вятър и да стане опасно.

Познавателен маршрут: „Враца – пещера „Леденика”

Време за преминаване – 3 часа.
Изходен пункт: прохода Вратцата
Край: пещера „Леденика“
Достъп: с автомобил или пеша, 1,5 км от гр. Враца
Трудност: средна
Сезон: пролет- есен

Описание:
В началото маршрутът минава през борова гора и след 30 мин. достига до къмпинг Кариерата. Следва стръмно изкачване и след 40 минути пътеката ще ви отведе до извора Мечото кладенче (Мечата вода) с кът за отдих. Следва най-стръмното качване до скалния венец Гарванец, от където ще можете да се насладите на приказни гледки към прохода Вратцата. Следва приятно и леко половинчасово спускане към пещера „Леденика“. По трасето на маршрута информационни табели ще ви запознаят с различните пещерни образувания, благоустроените пещери в България, най-интересните пещери в света, както и заплахите, пред които са изправени.

Пролет в планината | Снимка: ПП "Врачански Балкан"

Пролет в планината | Снимка: ПП “Врачански Балкан”